banner-image

Mačkov dan mladog portugizera 22. novembra

Vinska nova godina – 12. Mačkov Dan mladog portugizera održaće se u petak, 22. novembra od 17 časova, u Vinskoj ulici u Irigu.

Najavljujući ovaj događaj, osnivač vinarije Mačkov podrum, Sava Jojić, podsetio je da se manifestacija punih deset godina održavala u Novom Sadu:

Počeli smo u Novom Sadu, građani Novog Sada su nas najviše podržali. Osetili smo da je trenutak da se preselimo u maticu, tamo gde vino nastaje, ali i dalje želimo da pozovemo sve Novosađane da nastave tradiciju uživanja u mladom vinu.

Kad sam sadio vinograde, želeo sam da napravim svojevrsni omaž mom detinjstvu u vinogradu. Odlučio sam se za portugizer, autohtonu sortu, koji smo zvali „svatovac“ i za traminac, koji je odomaćena sorta i koji smo zvali „mirisavka“. Želeli smo da po uzoru na to kako se svuda u svetu proslavlja Vinska nova godina, sa našim sugrađanima podelimo radost dolaska prvog vina, tako je nastala ova manifestacija.“

Menadžer Vinske nove godine, Đurđica Jojić, je kazala da je program manifestacije program i šarolik:

Spojili smo naizgled nespojivo, od operskih arija do folklora i tamburaša, no osnovna ideja je da okupimo sve one koji inspiraciju pronalaze u ljubavi prema vinu i ljubavi prema zavičaju i Frupkoj gori i Sremu. Novi vitez mladog portugizera, Aleksandar Dunić, poznat pozorišni i televizijski glumac, će položiti svečanu zakletvu, potom ćemo proglasiti pobednike na konkursu za najlepšu pesmu o vinu koji organizujemo već 10 godina sa Srpskom čitaonicom u Irigu, a proglasićemo i mis portugizera, koju biramo u saradnji sa Miss Tourism World Serbia. Imaćemo i nagradnu igru i poklone iznenađenja za posetioce, a svi koji ne žele da rizikuju i da voze do Iriga, mogu se prijaviti jednoj od tri agencije koje dovode goste na ovu manifestaciju, čije detalje mogu pogledati na www.mackovpodrum.co.rs.“

Predstavnica Turističke organizacije Novog Sada Tihana Putin je napomenula da se samo u Novom Sadu godišnje održi preko 200 manifestacija, i da iako je ovaj događaj preseljen u Irig, i dalje je značajan za turističku ponudu grada, ne samo za one koji u njemu žive već i za one koji posete Novi Sad i imaju mogućnost da posete i Irig i obogate svoj boravak.

Direktor Agencije za ruralni razvoj opštine Irig, Fedor Pušić, je istakao da se Irig opredelio za dva pravca razvoja: turizam i poljoprivredu.

Mi smo vrlo rado odlučili da podržimo ovu manifestaciju jer se uklapa u našu strategiju razvoja, i upotpunjuje sadržaj koji Irig ima ne samo kad je u pitanju vinski turizam, već i banjski i izletnički turizam. Takođe želimo da sprečim odliv stanovništva podržavajući ruralni razvoj, što u ovom slučaju činimo uključivanjem proizvođača iz Iriga i okoline u manifestaciju, koji će takođe predstaviti svoju ponudu i promovisati se.“