banner-image

Al Dahra će proizvoditi energiju iz biogasa za sebe i druge

Kompanija Al Dahra Srbija planira izgradnju privredno-industrijskog kompleksa u Beogradu. Na opštini Palilula biće izgrađeno 10 biogasnih postrojenja, pojedinačne snage 0,999 MW za proizvodnju električne energije od biogasa.

Cilj izgradnje je proizvodnja i isporuka električne energije u javnu mrežu, kao i korišćenje otpadne toplotne energije kao pratećeg proizvoda u interne svrhe ili dalje predaje trećim korisnicima.

Naime, energija proizvedena na kompleksu biće namenjena kako za potrebe kompleksa, tako i za potrebe obavljanja delatnosti, a višak energije biće namenjen drugim korisnicima, navodi se u dokumentaciji koja je na javnom uvidu od od 18. do 25. novembra.

Prostor obuhvaćen urbanističkim projektom nalazi se na lokaciji Lisičji jarak i Padinska skela katastarske opštine Kovilovo, na levoj obali Dunava u Beogradu. Na tom području trenutno se nalaze štale i upravna zgrada farme krava.

Gradnja privredno industrijskog kompleksa od 10 nezavisnih biogasnih postrojenja po 0,999MW predviđa se u 10 faza. U prvoj fazi gradiće se prvo nezavisno postrojenje i zajednički objekti. Ostalih 9 faza gradiće se kao pojedinačna i nezavisna postrojenja. Kompleks će opsluživati 15 ili više zaposlenih.

U cilju zaštite vode, vazduha i okolnog zemljišta, navodi se u dokumentaciji, investitor će pre podnošenja zahteva za izdavanje građevinske dozvole, morati da se obrati nadležnom organu za zaštitu životne sredine radi sprovođenja procedure procene uticaja na životnu sredinu.

Kako je eKapija pisala, nosilac izrade predmetnog urbanističkog projekta je Studio Tekto iz Stare Pazove koji je podneo i zahtev za potvrđivanje projekta za investitora – kompaniju Al Dahra Srbija. Ova kompanija je pod okriljem istog menadžmenta kao i Al Dahra Rudnap iz Iriga, koja je je u oktobru prošle godine potpisala ugovor o kupovini PKB-a za nešto više od 105 mil EUR.

Biogas je mešavina metana i ugljen dioksida, koji se dobija prilikom razgradnje organskih materija, bez prisustva kiseonika iz vazduha. Kao rezultat ovog procesa dobijaju se gasovito gorivo i organsko đubrivo visokog kvaliteta.

Biogas se koristi kao energent za pokretanje biogasnog motora za proizvodnju električne energije i toplotne energije kao nus proizvoda. U budućnosti bi mogao biti važan izvor energije.

Izvor:eKapija