banner-image

Saveremeni plastenici za unapređenje dualnog obrazovanja u poljoprivredi

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, obišao je danas školsku ekonomiju Poljoprivredne škole u Futogu, gde se nalazi savremeni plastenik nabavljen u okviru realizacije međunarodnog projekta Agrino.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, po prvi put je vodeći partner u jednom međunarodnom projektu koji, kako je Radojević istakao, ima cilj da u poljoprivrednim školama u našoj pokrajini unapredi dualno obrazovanje učenika uz primenu najsavremenije opreme.

Radojević je podsetio na to da su eksperimentalni plastenici u okviru ovog projekta, sufinansiranog iz Interreg – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija 2014–2020, osim u Poljoprivrednoj školi u Futogu, smešteni i u srednjim poljoprivrednim školama u Rumi i Vršcu, kao i na oglednom imanju novosadskog Instituta za ratarstvo.

“Projekat se realizuje zahvaljujući zajedničkom prepoznavanju ideje sa partnerima iz Županije Čongrad u Mađarskoj, novosadskim Institutom za ratarstvo i povrtarstvo, kao i Fondom za evropske poslove u Novom Sadu. Do 30. novembra završavamo kompletnu realizaciju ovog projekta, čija je ukupna vrednost preko 325.000 evra“, rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

On je naveo da je u Poljoprivrednoj školi u Futogu podignut jedan od četiri eksperimentalna pametna plastenika. Njihovim obezbeđivanjem mladim srednjoškolcima je omogućena edukacija u najsavremenijim uslovima, a istovremeno, kako je Radojević ukazao, svi mladi i nezaposleni ljudi u seoskim sredinama mogu da koriste ove plastenike.

„Formirali smo tri inkubatora u tri pomenute poljoprivredne škole. Vrednost jednog plastenika je 14.000 evra i oni stoje na raspolaganju svim mladim poljoprivrednicima, kako bi im pomogli u tome da unaprede svoju proizvodnju i kapacitete u oblasti povrtarstva.

Na javni poziv javilo nam se preko 250 zainteresovanih proizvođača za korišćenje plastenika, u okviru poljoprivrednih škola gde su smešteni“, rekao je Radojević i dodao da se u ovim plastenicima 12 meseci mogu uzgajati različite vrste povrća uz najsavremenije mobilne aplikacije, koje regulišu temperaturu i vlažnost zemljišta i vazduha.

Sekretar je posebno istakao da Pokrajina i Grad Novi Sad zajednički doprinose unapređivanju rada obrazovnih ustanova poput Poljoprivredne škole u Futogu, koja ima dugu tradiciju. On je istakao da je to odličan model za poboljšanje sistema dualnog obrazovanja.

Radojević je naveo da je u poslednje tri godine Pokrajinski sekretarijat putem konkursa investirao preko osam miliona dinara u nabavku neophodne opreme ovoj školi: dva traktora, tifon, pumpu za navodnjavanje, rasturač stajnjaka, prikolicu i plug, dve komore mlečnih proizvoda, punilicu mlečnih proizvoda, kao i bespovratna sredstva za realizaciju projektnih aktivnosti na temu zadrugarstva.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević naglasio je da je ovaj plastenik odlična novina, ne samo za školu već i za celu zajednicu.

“Grad je svakako partner u svim ovim procesima i gledamo da proširimo našu lepezu podrške poljoprivrednim proizvođačima u Novom Sadu. Verujem da će Poljoprivredna škola u Futogu imati odgovor na sve izazove koje nose vremena pred nama. Đaci ove škole, koja je istovremeno i jedna mala fabrika, imaju dodira sa svim onim tehnologijama, znanjem i modernom naukom, kojima sutra treba da vladaju dok budu radili ono za šta se školuju.

Moramo animirati mlade ljude da upisuju poljoprivredne škole i fakultete, da im približimo tu struku kao interesantnu i isplativu, a na nama je da konstantno podižemo kvalitet i jačamo kapacitete, ne samo škole već i njihovih znanja i veština kako bi sutra spremno vladali ovim procesima”, rekao je gradonačelnik Vučević.