banner-image

Štete od nepogoda velike, a samo tri odsto poljoprivrednika osigurano

Iako različite delove Srbije svake godine pogodi neka elementarna nepogoda, poput suše, poplave ili mraza, od šteta je osigurano samo tri procenta poljoprivrednih proizvođača, pojedinaca, i svega devet odsto preduzetnika, firmi i zadruga, pokazuje analiza Ministarstva poljoprivrede.

Poljoprivrednici ističu da su nepoverenje u osiguravajuće kuće i mali broj procenitelja najčešći razlozi zašto nisu osigurani, izjavio je za emisiju „Standard“ na televiziji Pink pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj Aleksandar Bogićević.

Navodi primer jednog regiona u Srbiji koji je bio pogođen gradom, ali su procenitelji na teren došli tek posle 20 dana.

„Do tada je već došlo do oporavka vegetacije i šteta nije bila kao prvog dana“, rekao je Bogićević.

Uprkos tome, poručuje, veoma je važno da se poljoprivredna proizvodnja osigura, jer je šteta mnogo veća od polise osiguranja.

„To osiguranje, kada se pogleda u prvi mah, košta. Ali, kada sam išao sam na teren neki ljudi su imali 3-4 hektara zasada i nisu se osigurali. I zbog 500 evra, koje je trebalo da daju za osiguranje, izgubili su 20.000-30.000 evra. To su ogromni gubici za domaćinstvo koje se neće oporaviti u naredne dve do tri godine“, objašnjava Bogićević.

Ministarstvo poljoprivrede, kako kaže, pokušava da pomogne poljoprivrednicima sve većim izdvajanjem za podsticajna sredstva za investicije osiguranja poljoprivrednih useva i životinja.

Nosilac poljoprivrednog gazdinstva ima pravo na podsticaj osiguranja u iznosu od 40 odsto visine premije osiguranja, a u pet regiona koje su najviše pogođene elementarnim nepogodama, do 70 odsto visine premije.

„Svake godine izdvajamo sve više za tu meru. Prošle godine bilo je to 400 miliona dinara, ove godine je 600 miliona dinara“, navodi Bogićević.

On je dodao i da, kada bi lokalne samouprave uložile još deset, 20 ili 30 odsto, poljoprivrednik bi mogao da ima i besplatno osiguranje.

Bogićević smatra da bi poljoprivrednici morali u većoj meri da koriste osiguranje od elementarnih nepogoda jer, kako kaže, od 2014. Srbija je svake godine bila pogođena u većoj ili manjoj meri uticajima lošeg vremena.

Izvor: Dnevnik