banner-image

Farmeri traktorima blokirali centar Berlina

Hiljade farmera došli su danas traktorima iz različitih delova Nemačke u Berlin kako bi blokirali ulice u učestvovali u protestu protiv mera Vlade mera prenosi agencija AP.

Još pre zore je oko 1800 traktora krenulo je iz čitave Bradenburške pokrajine put prestonice Nemačke. Na putu su im se priključivalo još traktora tako da se procenjuje da u Berlinu trenutno ima oko 5.000 tarktora i oko 10.000 poljoprivrednika koji su se sakupili oko Bradenburške kapije.

Razlog protesta su nove restriktivne mere koje se uvode  u cilju zaštite o sredine, a odnose se, pre svega, na strožu primenu pesticida i mineralnih đubriva. Farmeri smatraju da ove mere dovode do toga da njihovi proizvodi više ne mogu da budu konkurentni u odnosu na robu koja se uvozi.

Na banerima koje nose farmeri piše da na Planeti ima 7,5 milijardi ljudi, a  da samo 200 milona mogu da prežive baveći se lovom i sakupljanjem hrane. Svima ostalima potrebni su farmeri. Ističu i da „Ako nema farmera, nema ni hrane“.

Lideri farmera traže da Vlada uključi i njih u radne grupe koje će tražiti rešenje kojim se štiti životna sredina, ali bez narušavanja konkurentnosti nemačkih poljoprivrednika.

Berlinska policija prijavila je i prve incidente do kojih je došlo kada su pojedinci  pokušali da prođu kolima kroz blokadu.

S.K.