banner-image

Kongo želi traktore i tehnologiju iz Srbije

Ministri poljoprivrede Srbije i Demokratske Republike Konga Branislav Nedimović i Žozef Antoan Kasonga potpisali su danas u Beogradu protokol o saradnji u oblasti poljoprivrede koji će omogućiti transfer poljoprivredne tehnologije i znanja u tu afričku zemlju.

„Srbija će transferisati tehnologije iz oblasti proizvodnje semena, proizvodnje određenih ratarskih kultura pre svega mislim na pšenicu, kukuruz i soju“, rekao je ministar Nedimović.

Delegacija iz Konga posetiće Institut za ratarstvo i povrtarstvo NS Seme u Novom Sadu, a kako je Nedimović naveo, dogovoreno je da ekipa stručnjaka iz Srbije implementira proizvodnju pšenice, kukuruza i soje na prostoru Konga.

Nedimović je najavio da će u drugoj polovini 2020. godine predstavnici ministarstva sa privrednicima iz Srbije otići u Kongo da vide potencijale za ulaganje u sektore poljoprivredne proizvodnje koji bi trebalo da donesu dodatnu vrednost.

„Konkretno, za izgradnju silosa, skladišta za svu ovu robu, i eventualno za mehanizaciju jer su tokom razgovora iskazali želju da kupuju traktore iz Srbije do 80 konjskih snaga“, objasnio je Nedimović.

U Srbiji traktore proizvode Agropanonka i Tafe odnosno IMT, pa će delegacija Konga tokom posete obići i te kompanije.

DR Kongo ima oko 90 miliona stanovnika i graniči se sa devet zemalja, podsetio je ministar Nedimović i ocenio da je to „neverovatan potencijal za trgovinu poljoprivrednim proizvodima“.

„Mogu slobodno da kažem da se Srbija vraća na prostor Afrike u punom kapacitetu u oblasti poljoprivredne proizvodnje“, zaključio je Nedimović.

Ministar poljoprivrede DR Konga Žozef Antoan Kasonga istakao je da dogovor o proširenju saradnje dolazi posle posete predsednika DR Konga Feliks Antoana Čisekedi Čilomba.

„To bi bila saradnja u kojoj bi obe strane bile dobitnice, Srbija bi nam pružila svoju tehnologiju a mi imamo proizvode koje bi smo mogli da pružimo Srbiji“, kazao je ministar poljoprivrede DR Konga Žozef Antoan Kasonga. On je podsetio da saradnja dve zemlje traje dugo, još od 60-tih godina prošlog veka.