banner-image

Virus PRRS mutirao i širi se u Danskoj

Na farmama svinja u Danskoj pojavio se tokom leta novi soj PRRS virusa, koji je proizvođačima već naneo ozbijne gubitke.

Kako prenosi portal Pigprogress, virusom je pogođeno 35 farmi. Najgore su prošle farme koje ranije nisu imale kontakta sa virusom i imale su najveće gubitke.

Novi soj nastao je kombinacijom evropskog i američkog soja putem vakcinacije životinja.

Kako se navodi, do ove situacije je došlo kada je jedna farma promenila vakcinu. Jedna od vakcina je SUVAXIN PRRS MLV koju proizvodi “Zoetis” ekskluzivno za dansko tržište i prisutna je odnedavno.

Dansko ministarstvo zaštite životne sredine i hrane naložilo je da se vakcina povuče sa tržišta. Proizvođač druge vakcine je Hipra, a protiv nje nisu preduzeti koraci. “Zoetis” je izrazio nezadovoljstvo odlukom danskih vlasti, ukazujući na to da je dobro poznat fenomen da virus PRRS redovno mutira, što je i dokazano više puta. Pritom, kompanija je stanovišta da ima podršku Evropske agencije za lekove (EMA), koja ne vidi razlog za kopiranje danske odluke za celu Evropu.

Inače, zaražen je centar za veštačko osemenjavanje Hatting koji je kasnije, preko semena nerastova, proširen na najmanje 35 farmi.

Iz Hattinga tvrde da seme nije izvoženo van Danske

Centar za veštačko osmenjavanje je verovatno zaražen sa pet kilometara udaljene farme koja je koristila obe gorenavedene vakcine

Portal napominje da Hatting ima preko 600 kupaca, širom Danske i u inostranstvu. Dodaje se da je na nekim od zaraženih farmi uginulo preko 50 odsto prasadi.

Trenutno se ne može sa sigurnošću reći kolika šteta može da se očekuje i dokle će virus da se širi. Inače, centar za veštačko osemenjavnje je potpuno ispražnjen i naseljen novim životinjama.

Kako su za Agrosmart potvrdili stručnjaci iz ove oblasti, Danci su preduzeli sve neophodne mere, ali ukazuju i na to da bi nadležni u našoj zemlji takođe trebalo da obrate pažnju na ovaj slučaj jer se u Srbiju uvozio priplod iz Danske.

S. K.