banner-image

Španija nudi pomoć Srbiji u dostizanju vrhunske proizvodnje voća i povrća

Španija je prevazišla svoja klimatska ograničenja u poljoprivredi i postala najveći proizvođač voća i povrća u EU a transfer znanja u oblasti poljoprivredne tehnologije, iskustva oko zadrugarstva i upravljanja veletržnicama mogla bi da iskoristi Srbija rečeno je danas na „Danu španske poljoprivredne tehnike“ koji je održan u u Beogradu.

Ovaj edukativni seminar na temu dostignuća i inovacija u oblasti poljoprivredne tehnike organizovalo je trgovinsko-ekonomsko odelenje Ambasade Španije u saradnji sa španskom agencijom za izvoz i investicije, a otvorio ga je njegova ekselencija ambasador Kraljevine Španije u Republici Srbiji, Raul Bartolome Molina.

Seminar „Dan španske poljoprivredne tehnike“ bio je koncipiran kao susret poljoprivrednih proizvođača i stručnjaka iz oblasti poljoprivredne mehanizacije koji su omogućili srpskim poljoprivrednicima da se edukuju, razmene iskustva sa španskim predavačima i upoznaju se sa uspešnim rešenjima u ovoj oblasti koja se već koriste u Španiji.

– Španija je zainteresovana za srpsku poljoprivredu jer je to sektor koji je veoma značajan za obe države. Mi smo morali da prevaziđemo klimatska ograničenja, pogotovo na sušnom jugu i danas smo najveći proizvođači svežeg voća i povrća u EU. To je bilo moguće zahvaljujući naprednoj tehnologiji koju su razvili španski proizvođači u oblasti navodnjavanja, izgradnje plastenika, ishrane i zaštite biljaka. Veujem da naše znanje i iskustvo može biti korisno srpskim poljoprivrednicima, rekao je Raul Bartolome Molina.

Srpski poljoprivrednici imali su priliku da razmene iskustva sa predstavnicima španskih kompanija koje se bave različitim delatnostima u oblasti poljoprivrede Iz oblasti proizvodnje plastenika tu su bili Inverca i Novagric, kada je u pitanju prihrana i đubrenje biljaka predstavio se Tradecrop, a sisteme zaštite useva od mraza predstavila je kompanija Control de heladas. Iz oblasti proizvodnje semena i sadnog materijala predstavila se kompanija Semillas Fito, a najnoviju tehnologiju u oblasti zalivnih sistema prikazali su RKD i Novagric.

S.K.