banner-image

Pšenica i dalje najtraženija na berzi, cena do 19,35 dinara

Protekla nedelja na Produktnoj berzi u Novom Sadu donela je pad prometa, kako količinski, tako i vrednosno.

Naime, količinski promet je iznosio 2.750 tona, a vrednosno 58.123.500,00, što procentualno donosi pad od nepunih 40% u odnosu na prethodnu nedelju. Cenovno posmatrano može se govoriti o rastu cena sve tri noseće robe sa listinga berze.

Pšenica je ponovo imala najveći promet koji je iznosio 2.000 tona. Cena se kretala od 19,20-19,35 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena za ovu nedelju iznosi 19,28 din/kg bez PDV-a, što je rast 1,43% u odnosu na prethodnu nedelju. Generalno gledajući može se govoriti o povećanom interesu za pšenicom, pogotovu boljeg kvaliteta.

Slična situacija je i na tržištu kukuruza. Prometovano je 300 tona po ceni od 14,30 din/kg bez PDV-a sa promptnom isporukom, a kukuruz koji nosi sa sobom klauzulu gratis lager do kraja januara je prometovan po ceni od 14,70 din/kg bez PDV-a. Za razliku od tržišta pšenice gde su nosioci tražnje mlinari, kod kukuruza cenu opredeljuje izvozna tražnja. Na samom kraju nedelje tražnja za kukuruzom se uglavnom odnosila na isporuke u toku janura meseca.

Posle dužeg vremena aktiviralo se i tržište soje. Realizovane su cene od 37,00 din/kg bez PDV-a uz primenu obračuna, kao i 37,70 din/kg bez PDV-a bez primene obračuna kvaliteta.

Generalno gledajući može se očekivati dalji rast cena kod svih kultura, pogotovu tamo gde potencijalni prodavci budu dozvolili odloženu isporuku (januar-mart).

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Berzanski indeks PRODEX je na dan 28.11.2019. godine bio na nivou od 200,53 što predstavlja rast od 1,28 indeksnih poena.

U Čikagu je u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica poskupela 3,81%, a kukuruz je pojeftinio 1,57%. Smanjenje površina zasejanih pšenicom uticalo je na kretanje cene te robe.

Na istoj berzi u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je pojeftinila 2,11%, a sojina sačma je pojeftinila 2,39%. Neizvesnost oko napredka trgovinskih pregovora između SAD i Kine uticala je na kretanje cena.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 2,23%, a kukuruz za 1,07%. Na kretanje cene pšenice uticala je dobra međunarodna tražnja.