banner-image

Srpske kompanije se predstavile na sajmu hrane u Izraelu

Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencija Srbije, po prvi put su organizovale nastup srpskih kompanija na Međunarodnom sajmu hrane i pića „Israfood“ Tel Aviv, koji se održava od 26. do 28. novembra 2019. godine.

Prema prvim analizama, kompanije su održale oko 300 sastanaka sa potencijalnim partnerima iz Izraela, a očekivana vrednost izvoznih poslova je oko 1,2 milion evra.

Na nacionalnom štandu Srbije predstavile su se sledeće kompanije: AGRANELA,Valjevo, AGROPARTNER,Lučani, BMN MALINAS,Požega, COLD PRESSOK,Beograd, EURO FRIGO,Požega, INTERFOOD 60, Čačak, ITN GROUP,Beograd, MASTER FRUITS, Beograd, PIK BEČEJ, Bečej, SANUM PER FRUCTUS, Kragujevac.

Pored izlagača, sajam su posetile i dve kompanije – Mlekara Šabac i GMP Jarmenovci.

Srpske kompanije predstavile su svoje proizvode među kojima su zamrznuto voće i povrće, sušeno voće i pečurke, smuti proizvodi, hladno ceđeni voćni sokovi, mleko i namazi na bazi orašastih plodova, vegan i proizvodi bez glutena. Prvog dana sajma štand je posetio Milutin Stanojević, ambasador Srbije u Izraelu sa saradnicima i iskoristio priliku da upozna srpske kompanije o tržišnim potencijalima i uslovima poslovanja u Izraelu, carinskim i necarinskim barijerama i potrebnim sertifikatima.

Većina srpskih kompanija izlagača poseduju Košer sertifikat, što je već dobar osnov za početak pregovora sa izraelskim partnerima.

PKS je za izlagače organizovala posetu i sastanke sa dva trgovinska lanca u Izraelu, Shufersal-najvećim lancem sa 240 objekata i Rami Levy, radi upoznavanja  sa uslovima prodaje i plasmanom na izraelsko tržište, kako pod brendom kompanije tako i pod robnom markom. Drugog dana sajma održani su sastanci sa Federacijom izraelskih privrednih komora.

Na sajmu Israfood, pored Srbije, predstavile su se Poljska, Ukrajina, Češka, Belorusija, Francuska i Brazil sa svojim nacionalnim paviljonima.  Da bi kompanije poslovale na tržištu Izraela, potrebno je da proizvodi budu sertifikovani po Košer standardu.