banner-image

Brisel farmerima refundira 467 miliona evra

Evropska komisija će evropskim poljoprivrednicima refundirati 467 miliona evra, u skladu sa uredbom objavljenom krajem prošle nedelje.

Prvobitno oduzet iz budžeta za 2019. godinu za podršku prihoda poljoprivrednika u okviru zajedničke poljoprivredne politike (CAP), ovaj iznos bio je namenjen ovogodišnjoj poljoprivrednoj kriznoj rezervi.

Kako se navodi na sajtu Evropske komisije, krizna rezerva nije bila potrebna 2019. godine iako se poljoprivredni sektor ove godine suočio sa izazovnim situacijama. Na primer, preduzete su dodatne mere podrške kako bi se pomoglo poljoprivrednicima pogođenim ekstremnim vremenom ovog leta.

Odluka znači da se iznosi odbijeni od direktnih plaćanja u ovoj godini mogu vratiti poljoprivrednicima od 1. decembra 2019. godine.

Koncept rezerve poljoprivredne krize i njen mehanizam nadoknade dogovoreni su u reformi CAP iz 2013. godine. Primenjena je prvi put u budžetskoj godini 2014.

Odbitak se odnosi samo na subvenciju dohotka iznad 2.000 evra i još se ne odnosi na Hrvatsku za budžetsku 2019. godinu. To je zbog procesa postupnog uvođenja nivoa podrške nakon pristupanja EU. Za Hrvatsku, koja se pridružila sindikatu 2013. godine, podrška za prihode u okviru ZPP još nije u potpunosti ukinuta.