banner-image

Belorusija nama mleko i traktore, mi njima meso

Trgovinska razmena Srbija i Belorusije zaostaje za odličnim političkim odnosima pa je poslovni forum prilika da se privrednici bolje razumeju i da se uradi više na jačanju poslovnih veza, istaknuto je na poslovnom forumu koji je u Beogradu okupio oko 150 privrednika dve zemlje, prenosi sajt PKS.

Na otvaranju Poslovnog foruma Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize PKS rekao je da je ključna poruka za srpske privrednike mogućnost koju daje potpisani Sporazuma sa Evroazijskom unijom i bescarinski izvoz proizvoda i u Belorusiju.

On je naveo da taj sporazum treba da bude verifikovan u parlamentu i pozvao Belorusiju da to učini što pre.

Kazao je i da nije zadovoljan nivoom spoljnotrgovinske saradnje, ali i navodi da su poslovni forumi počeli da daju rezultate, kao i da privrednici iz Srbije i Belorusije imaju poverenja jedni u druge i da o tome svedoče komercijalni ugovori koji su danas potpisani.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će uskoro biti regulisan status za izvoz mesa i mesnih prerađevina u Belorusiju i istakao da je dogovor postignut kako ne bi bilo više rigoroznosti, a izvoz ove robe iz Srbije bio veći, preneo je Tanjug. Da bi trgovina bila uspešna mora da bude dvosmerna, naglasio je Nedimović i rekao da je kolegama iz Belorusije ponudio da plasiraju veće količine maslaca i mleka u prahu za potrebe srpskih konditora.

Velike mogućnosti za saradnju, smatra Nedimović, ima i zajednički nastup na trećim tržištima pre svega Kine. Nedimović je najavio da će beloruski traktori koji se sklapaju u Srbiji uskoro dobiti poseban status, jer će država subvencionisati poljoprivrednike koji se opredele za te traktore sa 50 odsto vrednosti.

Ministar za antimonopolsko regulisanje i trgovinu Belorusije Vladimir Koltovič ocenio je da je aktiviranje poslovno ekonomske saradnje prvi prioritet. „Naš nivo trgovinskih odnosa znatno zaostaje za političkim odnosima, robni promet je mali i nije za prelazne ocene, u poređenju sa dubokim prijateljstvom dve države“, rekao je. Koltovič je ocenio da je sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom nova šansa za razvoj saradnje. Beloruski ministar je podsetio da je posao države da otvara prozore za saradnju i pozvao poslovne ljude da rade aktivno na tome. Mali biznis slabo koristimo za saradnju pa smo se dogovorili da i njih uključimo u poslovne forume“, najavio je on.

U okviru Poslovnog foruma Srbija – Belorusija, koji je organizovala PKS u saradnji sa Beloruskom trgovinskom komorom, potpisano je više komercijalnih ugovora, kao i Memorandum o razumevanju između Beloruske trgovinske industrijske komore i Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije.

Potpisani su komercijalni Ugovor o isporukama traktora i traktorskih priključaka, Ugovor o isporuci poljoprivrednih automobilskih i kamionskih guma, Ugovor o ekskluzivnoj distributerskoj saradnji za održavanje poljoprivrednih lakih automobilskih i kamionskih guma, kao i Ugovor o isporukama poljoprivredne tehnike u Srbiju. Potpisani su i Sporazum o realizaciji poliesteriskih proizvoda na tržištu Balkana, Ugovor o zastupanju u cilju realizacije visokoprečišćenog voska za sveće i zaštitnog voska u periodu od 2020. do 2024. Predstavnici srpskih i beloruskih kompanija potpisali su i Ugovor o isporuci kipera za površinske kopove za beloruski „Belaz“ i Ugovor o isporuci rezervnih delova za kipere za površnske kopove. Potpisani su i Sporazum o saradnji povodom isporuke vatrostalnih proizvoda, kao i Godišnji okvirni ugovor za plasman proizvoda od metala u Srbiju u 2020. Na Poslovnom forumu potpisani su i Ugovor o isporuci mlečnih proizvoda i Ugovor o isporukama rezane građe u Srbiji.

Ugovori su potpisani u prisustvu potpredsednika Vlade Srbije i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, i ministara finansija i poljoprivrede Siniše Malog i Branislava Nedimovića. Potpisivanju komercijalnih ugovora prisustvovao je i ministar antimonopolskog regulisanja i trgovine Belorusije Vladimir Koltovič, kao i predstavnici Privredne komore Srbije i predsedavajući Beloruske trgovinsko-industrijske komore Vladimir Ulahovič.

Nakon uvodnih obraćanja i potpisivanja ugovora održani su bilateralni susreti srpskih i beloruskih firmi. Forum je organizovan u okviru zvanične posete predsednika Aleksandra Lukašenka Srbiji a okupio je 72 srpske kompanije i 22 beloruske kompanije i više od 150 privrednika. U okviru foruma dogovoreni su i konkretni poslovi.

Beloruska firma Mlečni svet proširuje saradnju sa partnerima u Srbiji, a kako za Tanjug kaže predstavnica te kompanije Marina Anikijeva, danas su potpisani ugovori sa srpskim partnerima u vrednosti od dva miliona evra.

Generalna direktorka beloruske firme Bobruiška agromašini Nađela Lazarevič kaže da su saradnju dogovorili sa kompanijom Agropanonka, a vrednost potpisanog ugovora je do milion dolara.

Ova kompanija proizvodi poljoprivrednu tehniku, prikolice, burad, mšine za unošenje čvrtstih i tečnih organskih đubriva, kosilice, široku lepezu tehnike.Mirjana Perić iz firme Milmas iz Vrbovna kod Lazarevca kaže da se ta kompanija bavi izradom drvenih elemenata za kuće i stolariju, a već duže sarađuje sa kompanijom iz Belorusije. Marina Živojinović iz Fruvite rekla je Poslovni forum vidi kao priliku za nalaženje novih poslovnih partnera.

„Očekujem da ćemo naći partnere za buduću saradnju na beloruskom tržištu. Trenutno smo u pregovorima i već u januaru bi trebalo da pokrenemo prve isporuke za Belorusiju. Mi proizvodimo ceđene sokove koji su nam najinteresantniji proizvod za izvoz“, rekla je Živojinović i navela da ta firma izvozi proizvode na rusko tržište.