banner-image

Zarada od prodaje ručnih radova preko interneta

U Požarevcu je organizovana izložba radova nezaposlenih žena. Proizvode stvorene u kućnoj radinosti prodaju uglavnom preko interneta.

One su nezaposlene, ali nisu besposlene. Same sebi određuju radno vreme i aktivnosti. Njihove rukotvorine su raznovrsne i inventivne.

„Sve vrste dekoracija, od ukrasnih vazni, knjiga, čaša, flaša, znači razne dekoracije, koje su bukvalno za bacanje, ali ja im udahnem novi život, od starog napravim novo“, kaže Violeta Stojanović, iz Požarevca.

„Radim dekupaž, sve što može da se uradi ručno ja radim“, dodaje Slavica Denić, iz Požarevca.

„To je sve kućna radinost, kreme na bazi maslinovog ulja i raznih trava. Imaju neka svoja svojstva. Znači u ovoj eri kineskih i raznih drugih proizvoda evo mi smo hteli da pokažemo malo i naše proizvode“ objašnjava Gordana Atanacković, iz Požarevca.

Na izložbi pod nazivom „Umem – znam“, dvadesetak nezaposlenih Požarevljanki predstavilo je svoje proizvode. Među njima ima i penzionerki, koje tako dopunjavaju kućni budžet, ali i osoba sa invaliditetom.

„Meni se, kao ženi, činilo da je ova grupacija nezaposlenih žena posebno ranjiva grupacija, da ne govorimo o toma da su osobe sa invaliditetom u još težoj situaciji kada je zaposlenje u pitanju“, kažu Lela Likar, organizatorka izložbe.

„Ipak, zaradim neki dinar, dodam, dobijem, oduzmem. Šta da vam kažem, teško ide“ kaže Ankica Stefanović, iz Požarevca.

Svoje proizvode uglavnom prodaju preko interneta. Ovo im je prva zajednička prodajna izložba koja će trajati nedelju dana, a prihod od prodaje ostaje autorkama.

Izvor:RTS