banner-image

Šta  donosi u Deklaraciji o zaštiti pčela

Nedavno je u Novom Sadu usvojena Deklaracija o zaštiti pčela Srbije, dokument koji su kreirali USAID, Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) i NALED.

U Deklaraciji se, između ostalog, navodi da pčele oprašivanjem mogu da povećaju prinose i do 80 odsto, kao i da su zaslužne za stotine miliona evra prihoda koje svake godine ostvare poljoprivrednici u Srbiji. Međutim, broj ovih korisnih insekata konstantno opada, a jedan od razloga je tretiranje komaraca i krpelja iz vazduha sredstvima opasnim po pčele.

Veliku pretnju po zdravlje pčela predstavlja i neadekvatno korišćenje sredstava za zaštitu bilja. Navodi se i da su pčele od vitalnog značaja za opstanak biljnog i životinjsko sveta, a ukoliko se ne preduzmu odgovarajuće mer postaće ugrožena vrsta.

Deklaracija predviđa napuštanje prakse tretiranja komaraca i krpelja iz vazduha, kao i kontinuirano informisanje poljoprivrednika o važnosti pčela. U planu je i podsticanje saradnje između udruženja pčelara i poljoprivrednika na dobrobit i jednih i drugih.

S.K.