banner-image

Delegacija EU u Srbiji: program IPARD II se dobro sprovodi

U beogradskom Klubu poslanika svečano je zatvoren projekat ,,Podrška korišćenju IPARD fondova Evropske unije” .

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Sektora za ruralni razvoj – Upravljačkog tela, Uprave za agrarna plaćanja, Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, poljoprivrednih savetodavnih stručnih službi, kao i predstavnici i učesnici projekta.

U uvodnom obraćanju Senad Mahmutović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede istakao je važnost početka implementacije IPARD II programa u Republici Srbiji, dok je predstavnik Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Sakelaris Hourdas istakao dobar početak sprovođenja IPARD II programa u Republici Srbiji, veliki boj podnetih zahteva, ali u isto vreme i potrebu da se administrativna obrada zahteva ubrza sa ciljem bolje iskorišćenosti sredstava.

Snježana Španjol, vođa projekta Podrška korišćenju IPARD fondova Evropske unije, predstavila je dosadašnje rezultate Projekta u koje pre svega spada doprinos u pripremi akreditacionog paketa za Meru 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava kao i Mere 3 – Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva.

Takođe, pripremljen je i nacrt akreditacionog paketa za Meru 7– Diversifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja i Meru 9– Tehnička pomoć.

U okviru Projekta organizovane su dve studijske posete za 28 učesnika o sprovođenju IPARD II Mere 7 i Mere 9, kao i 9 informativnih dana širom Srbije kao i druge aktivnosti u okviru sprovođenja Plana komunikacije i vidljivosti u cilju boljeg informisanja šire javnosti o mogućnostima podrške koje IPARD fond pruža poljoprivrednicima i prerađivačima u Srbiji.

Na projektu Podrška korišćenju IPARD fondova Evropske Unije je radilo ukupno 16 eksperata.

Predstavnik S&T je prezentovao implemetirano IT rešenje za ruralni razvoj (RD IT) za implementaciju IPARD II programa koje za cilj ima automatizaciju procesa obrade predmeta.

Ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dosadašnje rezultate sprovođenja IPARD II programa predstavili su Jasmina Miljković, šef Upravljačkog tela i načelnica Odeljenja za ruralni razvoj, Aleksandar Bogićević, v.d. pomoćnika ministra za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede i Biljana Petrović, direktor Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.