banner-image

Sve veće interesovanje turista za boravak u selima

Pojedina seoska domaćinstva u Srbiji godišnje ostvare i do 1.500 noćenja. Na sajtu selo.rs oko 700 domaćinstava zainteresovano je za prijem domaćih i stranih gostiju. Kako posle najnovijih zakonskih promena u turizmu, koje su stupile na snagu 1. jula, privući još veći broj gostiju, bila je tema njihovih razgovora u Ljigu.

U Srbiji je 700 domaćinstava koja se bave turizmom. Mogu da prime na prenoćište do 30 turista, organizovane grupe na ručak do 50 gostiju i da imaju 20 kamp parcela. O ovim i drugim najnovijim propisima u turizmu razgovaraju na svojim skupovima.

„Organizovali smo nekoliko ovakvih skupova kako bi se oni pre svega između sebe upoznali, razmenili iskustva i naravno dobili najnovije informacvije o poslovanju u seoskom turizmu, kako bi unapredili svoje poslovanje“, navodi Vladimir Ivanović, predsednik Udruženja Seoski turizam Srbije.

Novi zakon o turizmu olakšao je rad seoskim domaćinstvima a gostima omogućio jednostavnije usluge.

„Možemo direktno da naplatimo uslugu gostima, ne moramo da radimo preko posrednika, ne moramo da idemo 30-40 kilometara do Knjaževca, Pirota, da plaćamo boravišne takse“, navodi Slaviša Ćirić, Babin zub Stara planina.

Slavica Damnjanović iz Glušca kod Bogatića navodi da zakon služi unapređenju posla.

Posebno važnom, ocenjena je izmena koja se odnosi na smeštaj stranaca. Oni će samo biti upisani u knjigu gostiju.

„Osnovna primedba gostiju, ne na nas kao domaćina, je ta što smo morali da ih vodimo u MUP ili da tamo odnesemo njihov pasoš. To je već neprijatno.  Slovenci kažu da to nigde u Evropi nisu naišli na takav slučaj, i dobro je da je sada to ispravljeno“, navodi Predrag Petrović iz Paštrića kod Mionice.

Domaćinstva su organizovana u Udruženju Seoski turizam Srbije. Preko svog sajta selo.rs imaju prezentaciju. Gosti iz zemlje i sveta ih lako pronalaze u srpskim selima.

Izvor:RTS