banner-image

Region ujedinjen u zaštiti biodiverziteta i dobrobiti životinja u poljoprivredi

Srbija je bila domaćin Prve regionalne konferencije o zaštiti prirode i životinja u poljoprivredi koja je održana 6. i 7. decembra 2019. godine u Zrenjaninu.

Preko 120 učesnika i 25 istaknutih stručnjaka iz Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije, Hrvatske, Nemačke i Velike Britanije razgovarali su o tome koliko je zaštita divljih vrsta i farmskih životinja važna za proizvodnju zdrave hrane i očuvanje prirodnih resursa.

“Čast nam je što smo bili u prilici da zajedno sa našim partnerima budemo domaćini ovog jedinstvenog događaja u regionu zapadnog Balkana. Prva regionalna konferencija o zaštiti prirode i životinja okupila je predstavnike nevladinih organizacija, javnih institucija, akademske zajednice i medija kako bismo zajedno pokrenuli dijalog na temu zaštite vrsta i staništa i dobrobiti životinja u poljoprivrednim predelima. Ovo pitanje se tiče svih građana zapadnog Balkana danas – pitanje kakav svet i koje prirodne resurse ostavljamo generacijama koje dolaze sutra”, izjavio je Elvir Burazerović, director ORCA.

Glavni zaključak konferencije je da region zapadnog Balkana ima ogroman potencijal za poljoprivrednu proizvodnju koja je u skladu sa principima zaštite prirode.

Konzorcijum organizacija iz okupljenih oko organizacije ORCA, ukazao je na značaj uključivanja organizacija, stručnjaka, farmera, potrošača i privrede u razvoj poljoprivrednih politika koje čuvaju prirodu.

Mehanizam koji omogućava zajednički rad navedenih aktera je Regionalna radna platforma koju su osnovali ORCA i partnerske organizacije. Platforma okuplja predstavnike ministarstva poljoprivrede, ministarstva životne sredine, organizacije civilnog društva i nauke, a podržava je nemačka federalne agencije za zaštitu prirode. Cilj Platforme jeste da istraži trenutno stanje, identifikuje probleme i predloži rešenja za zaštitu prirode u poljoprivrednim predelima zapadnog Balkana.