banner-image

Zelenom ekonomijom štiti se životna sredina

Kada se govori o “zelenim” temama jedna od glavnih stavki je “zelena ekonomija”. Na prvi pogled jasno je šta ovaj termin znači,  ali slika je mnogo šira. 

Program zaštite životne sredine Ujedinjanih nacija – UNEP je definisao “zelenu ekonomiju”  kao ekonomiju čiji rezultati dovode do poboljšanja ljudskog blagostanja i socijalne jednakosti, dok značajno smanjuje rizike po životnu sredinu.

U toku je projekat koji realizuje redakcija magazina Ekolista pod nazivom „Zelena ekonomija u funkciji zaštite životne sredine” koji je podržan u okviru regionalnog projekta „GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona (Green Economy for Advanced Region)”. GEAR ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, BiH, SeverneMakedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije.

Glavne aktivnosti uključuju treninge za predstavnike organizacija civilnog društva na temu zelene ekonomije, javnog zastupanja i lobiranja, učešća u donošenju odluka, praćenja javnih politika, upravljanja projektnim ciklusom i slIČNO. Takođe i sa upoznavanjem sa primerima dobre prakse u zelenojekonomiji i zelenom preduzetništvu kroz studijsku posetu EU i prezentacije u ciljnim zemljama, dodelu grantova za organizacije civilnog društva, regionalne konferencije na temu zelene ekonomije i zelenog preduzetništva, izradu studije na temu mogućnosti razvoja zelene ekonomije u ciljnom region …

Projekat GEAR realizuju: FORS  Montenegro iz Crne Gore u partnerstvu sa organizacijama Smart kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podršku iz BiH, EKO Svest iz Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i udruženje Slap iz Hrvatske. Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017.

Redakcija Ekolista će  kroz seriju tekstova o zelenoj ekonomiji nastojati da približi  značaj zelene ekonomije i njene benefite za očuvanje živote sredine.

Tekstovi koji su na ovu temu objavljeni u Ekolistu mogu se pročitati na ovde.