banner-image

(Ne)efikasnost proizvodnje mleka uz pomoć struke

Piše: Boris Berisavljević dipl.inž. stočarstva

Boris Berisavljević, foto: Youtube

Regulativa je osnov kojom se uređuju odnosi u različitim oblastima svakodnevnog života.

U savremenom svetu, naročito u sferi poslovanja, svaka odluka koja se odnosi na povećanje efikasnosti, podizanje konkurentne sposobnosti se dočekuje odobravanjem, jer kao takva, obezbeđuje fundamentalinije pozicioniranje na domaćim ali i stranim tržištima.

Za Srbiju, od posebne važnosti su zakonski propisi i prateća akta u oblasti poljoprivrede. Deklarativna opredeljenost svih političkih partija, ali i budžetska sredstva, govore da poljoprivreda jeste od važnosti za Srbiju. Baš zbog toga, vrlo je teško razumeti pojedine propise koji direktno utiču na efikasnost i rentabilnost proizvodnje, i time znatno umanjuju šanse naših poljoprivrednih proizvođača da sačuvaju pozicije na domaćem tržištu koje je, što je normalno, sve više izloženo uticajima van granica naše zemlje.

Uvoznici genetskog materijala (zamrznuto seme bikova holštajn rase) znaju jako dobro koliko su oštećeni naši proizvođači mleka, i to baš oni najbolji. Propisom koji određuje uslove uvoza, zabranjen je uvoz genomski ocenjenih bikova, u količini vecoj od 2.000 doza po priplodnjaku.

Ovakvu profesionalnu nakardanu, iznad svega jadnu odluku, nema nijedna zemlja na svetu! Postavlja se pitanje, kako se takva odluka mogla naći u jednom obavezujućem dokumentu? Da li će iko snositi odgovornost za izgubljene tone i tone mleka, i izgubljeni genetski progres? Kako to, da nijedna jedina institucija, nije reagovala i još uvek ne reaguje na ovu zabranu?

U Srbiji postoji takozvani Savet za stočarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede, postoje instituti i fakulteti, poljoprivredne stručne službe, kojima je dužnost da podrže progres i pomognu nasim proizvođačima mleka da dođu do što kvalitetnijeg ali manje skupog proizvoda. No, svi oni zajedno, izgleda smatraju ovu odluku ispravnom.

Na kraju, krajeva gde su udruženja poljoprivrednih proizvođača koji bi prvi trebalo da ukažu na ovu nepravilnost. I tako dok se naša nauka (mada se ovde ne radi o nauci) i struka ne probude, svet ode krupnim koracima dalje, ostavljajući na tržištu sve manje prostora za konkurentno nedovoljno sposobne farme.