banner-image

Rekordan zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

Drugi krug javnih nadmetanja za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta za agroekonomsku 2019/2020 godinu do sada je raspisan u 96 od 145 jedinica lokalnih samouprava u Republici Srbiji, navode iz Uprave za poljoprivredno zemljište.

Od preostalih 49 opština i gradova, prvi krug je raspisan u 37, a u narednih nekoliko dana očekuje se da i preostalih 12 lokalnih samouprava uz saglasnost Uprave za poljoprivredno zemljište ponudi državno zemljište u zakup u prvom krugu.

Za jedan deo lokalnih samouprava postupak davanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta već je okončan, pa Uprava raspolaže i prvim podacima koji uključuju agroekonomsku 2019/2020 godinu koja je rekordna po površinama državnog zemljišta datog zakup u velikom broju opština i gradova. Za sada je sigurno da Babušnica, Golubac, Knić, Kuršumlija, Ljubovija, Medveđa, Nova Varoš, Požega, Prijepolje, Prokuplje, Ražanj i Raška imaju rekordne površine državnog zemljišta u zakupu.

Primera radi, u Kniću je ove godine u zakupu 14,787 ha, dok je prethodne godine bilo 6,275 ha. U Požegi prošle godine nije bilo zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, a ove godine je u zakup izdato 51,189 ha. U Prokuplju je zaključeno 14 ugovora o zakupu na period od 10 godina u površini od 48,003 ha, čime je ukupna površina pod višegodišnjim zakupom u ovoj opštini povećana na čak 519,057 ha.

I dalje Nova Varoš ima najveće povećanje površina pod zakupom u ovoj godini. Pod zakupom se nalazi 278,535 ha, što je čak 3,5 puta više nego prethodne godine.

Očekuje se da će, nakon okončanja postupka davanja u zakup i u ostalim opštinama i gradovima, doći do novih rekordnih površina državnog zemljišta datog u zakup, pre svega višegodišnji zakup.

Rekordne površine pod zakupom posledica su, između ostalog, detaljnog popisa i evidencije državnog poljoprivrednog zemljišta koja je uspostavljena i praćena uz podršku najsavremenijeg geografsko-informacionog sistema koji je Uprava za poljoprivredno zemljište primenila u svim jedinicama lokalne samouprave i za celokpuno državno poljoprivredno zemljište.

Povećanje zainteresovanosti poljoprivrednika je nastalo i usled činjenica da Uprava nudi uglavnom desetogodišnje periode zakupa koji poljoprivrednicima omogućavaju izvesnost i planiranje poljoprivredne proizvodnje na duži rok.