banner-image

Nedimović: Prestanak vakcinacije svinja otvara evropsko tržište

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetio je opštinu Kovačica tačnije gazdinstva u Padini i Debeljači i zemljoradničku zadrugu „Plugarul“ u Uzdinu. On je razgovarao sa poljoprivrednicima o merama agrarne politike i ponovio da će vakcinacija na svinjsku kugu biti ukinuta.

– Od ponedeljka više nema vakcinacije na klasičnu svinjsku kugu. Krećemo jednim putem gde više nema nazad, otvaramo evropsko tržište, ulazimo u monitoring od strane Evropske komisije i mislim da smo zatvorili ovu stranicu jednom za svagda. Naravno, obezbeđena su sredstva za slučaj vanrednih okolnosti. Ima još jedna dobra stvar, mi ćemo verovatno u toku sledeće nedelje odjaviti afričku kugu svinja i objavićemo da Srbija više nije ugrožena od te bolesti“, rekao je ministar Nedimović.

Nedimović je sa poljoprivrednicima iz Opštine Kovačica razgovarao o aktuelnim problemima i pogodnostima koje mogu ostvariti. Kovačica je poljoprivredna opština, i to je glavna privredna grana. Oni su i jedni od najvećih korisnika državnih subvencija.

– Iz opštine Kovačica 2900 zahteva je predato za državne subvencije u toku 2019. godine i oko 3 miliona evra će biti isplaćeno poljoprivrednicima iz opštine Kovačica. Mislim da je to velika cifra“, saopštio je Nedimović.

Poljoprivrednicima su najveći problem cene poljoprivrednih proizvoda.

– Male su cene poljoprivrednih proizvoda, visoke cene repromaterijala, semena, nafte i to nas najviše muči. Što se tiče subvencija za mehanizaciju sa tim smo zadovoljni. Ministar nam je obećao da će se od iduće godine znati kad krenemo sa setvom koje će biti cene poljoprivrednih proizvoda pa se nadamo da će to biti bolje, rekao je Jan Mikulaš, poljoprivrednik iz Padine.

– Saznali smo dosta toga, izneli smo problem koji imamo, imamo obećanje da će se raditi na tome pa ćemo videti šta će biti“, izjavio je Jan Pavel poljoprivrednik iz Padine.

Ministar je istakao da je u narednom periodu važno regulisati status poljoprivrednih proizvođača i rešiti problem dugovanja za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Izvor:RTV