banner-image

Zapaljen pčelinjak u Apatinu, šteta 12.000 evra

U toku noći 7/8. 12. 2019 godine na kanalu DTD, u blizini Apatina, zapaljeno je 26 pčelinjih društava koja su se nalazila u dva LR nastavka i 16 LR nastavka sa izgrađenim saćem (treći nastavci) vlasništvo pčelara Rajić Rolanda iz Apatina.

Na lice mesta izašli su radnici policije i članovi Lokalnog operativnog tima SPOS-a, prenosi sajt Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Na istom pčelinjaku, dana 10.12.2019 godine u 20,40 časova NN lice je zapalilo 20 pčelinjih društava sa 2 LR nastavka. Na požar su odmah po dojavi izašli Lokalni operativni tim SPOS-a, oštećeni Rajić Roland, radnici policije i radnici Vatogasne jedinice iz Apatina, objasnio je predsednik DP „Dunav“ Apatin, Rade Stevanović.

Izvršilac ovog nedela je ubrzo priveden u policijsku stanicu gde je priznao da je zapalio pčelinjak. Sa oštećenim se ne poznaje, niti su bili u nekakvom sukobu, a kao razlog je naveo da ga je ubola pčela. Međutim, u poslednjih godinu dana, na navedenom području je vise puta intervenisala vatrogasna jedinica, gaseći požare, koji su se pojavljivali iznenada, a u neposrednoj blizini farme gde je izvršilac bio zaposlen.

Obavljene su predistražne radnje, uviđaj, sačinjeni zapisnici, ali je prema nezvaničnim saznanjima,  tužilac odustao od gonjenja izvršioca po službenoj dužnosti i predmet uputio na privatnu tužbu, radi nadoknade štete, koja je bez stručne procene oko 12.000 evra.

Sada je oštećeni pčelar u velikom problemu, mora da nađe advokata koji će ga zastupati, treba da podigne optužnicu za nadoknadu štete, a to sve košta. Izvršilac nema ništa na svom imanju, a zbog dela koje je počinio, verovatno će dobiti otkaz, pa se postavlja pitanje kako će oštećeni pčelar naplatiti štetu.

Pomoć su ponudili mu članovi Društva pčelara “Dunav” Apatin paketnim rojevima, ali to je mala nadoknada u odnosu na stvarnu  štetu.

U saopštenju predsednika društva pčelara  navodi se da je ovaj problem mogao da se predupredi osiguranjem košnica od požara i drugih elementarnih nepogoda.

Osiguranje za 50 pčelinjih društava košta oko 5.000,00 dinara, a uz povraćaj od 40 odsto koji daje Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije, iznos koji bi platio pčelar je oko 3.000,00 dinara. Da su košnice bile osigurane, pčelar bi u kratkom postupku naplatio štetu. Zato bi, kako zaključuje Stevanović svi pčelari trebali da osiguraju svoje pčelinjake.