banner-image

Viljamovka iz Temerina apsolutna šampionka

Na “Senćanskim danima poljoprivrede” koji su održani 14. i 15. decembra u Senti, na 19. međunarodnom “Nikoljdanskom festivalu rakije, u konkurenciji 692 uzorka rakije 212 proizvođača iz šest zemalja apsolutna šampionka je viljamovka Šandora Kohaneca iz Temerina. Njemu je pripao veliki pobednički pehar senćanskog festivala, koji je najprestižniji festival rakije u Srbiji i jedan od pestižnijih u regionu.

Manifestaciju “Senćanski dani poljoprivrede” koja je velika promocija lokalnih poljoprivrednih, prehrambenih i zanatskih proizvoda otvorio je predsednik senćanske opštine Rudolf Cegledi, a u ime organizatora učesnike je pozdravio predsednik Udruženja poljoprivrednika Sente Ferenc Šoti.

Žiri je u ocenjivanju imao delikatan zadatak da ocenjuje čak 33 vrste rakije iz Srbije, mahom iz vojvođanskih mesta, kao i proizvođača iz Mađarske, Rumunije, Slovačke, Slovenije i Ukrajine. Ocenjivano je 111 šljivovica, 106 kajsijevača, kao i zavidan broj uzoraka dunjevače, viljamovke, kruškovače, lozovače, višnjevače, trešnjevače i druge kapljice iz ovogodišnje produkcije, takođe i odležalih rakija, destilata i likera.

Uručenje pehara apsolutnom šampionu: Šandor Kohanec i Mikloš Nađ

– Kvalitet rakije je bio izuzetno dobar pa su šampionski pehari dodeljeni u 14 kategorija, u kojima je bilo najviše uzoraka. Zlatne, srebrne i bronzane medalje zaslužilo je dve trećine rakija, ili njih 466 tako da ova priznanja zaslužilo je 170 proizvođača, a njih 42 su se morali zadovoljiti samo zahvalnicama. Može se reći da je ova godina bila veoma dobra za proizvodnju prirodnih domaćih voćnih rakija, pa je veći broj uzoraka od strane žirija ocenjen sa maksimalnih 20 bodova, a za apsolutnu šampionku najviše naklonosti članova žirija dobila je voljamovka iz Temerina – sumirao je učinak proizvođača rakije učesnika na “Nikoljdanskog festivala rakije” glavni organizator Mikloš Nađ, inače majstor Prvog reda vitezova rakije u Srbiji “Sveti Nikola”, koji je osnovan u Senti.

Viljamovka dala najbolju kapljicu

– Svo voće ove jeseni je bio kvalitetno, naročito kruška viljamovka koja je dala najbolju kapljicu. Jedino mi je ove sezone podbacila kajsijevača, bar u našoj pecari, možda zbog obilnog roda i kišovitog vremena pa kajsije nisu imale dovoljno slasti. Pečem sedam-osam vrsta voćnih rakija od voća koje kupujem. Voćnjaka smo se otarasili jer imamo registrovanu uslužnu pecaru, pa nismo mogli sve da postižemo. Rakiju vredi peći, od toga živimo – kaže apsolutni šampion ovogodišnjeg “Nikoljdanskog festivala rakije” Šandor Kohanec, kome je razumljivo pripao i šampionski pehar u kategoriji viljamovke.

Šampionske pehare po kategorijama još su osvojili Marta Dudaš iz Bačke Topole za dunjevaču, Žolt Ovari iz Šupljaka za jabukovaču, Laslo Guljaš iz Stare Moravice za kajsijevaču, Emil Poljak iz Ostojićeva za kruškovaču, Zoran Varađanin iz Bajmoka za komovicu, Velibor Brajović iz Crvenke za šljivovicu.

Šampionske pehare osvojili su i gosti iz Mađarske Mihalj Apro iz Čanjteleka za breskovaču, Atila Nađ iz Đermelja za lozovaču, Arpad Farkaš iz Šandorfalve za trešnjevaču i mešanu voćnu rakiju, Šandor Sabo iz Jaskišera za višnjevaču, za rakiju od zove pehar je pripao Ferenc Hatoš-Sekanderu iz Senteša. Među uzorcima odležalih rakija najbolje se pokazala i zavredila je šampionski pehar šljivovica Joce Botoškog iz Kaća.

Najbolji iz Srbije Ištvan Bilicki

Za najboljeg proizvođača rakije iz Srbije proglašen je Ištvan Bilicki iz Sente, koji je učestvovao sa 21 uzorak i osvojio 18 medalja, a ovo priznanje na senćanskom festivalu je osvajao već 12 puta, pa je izuzetno ponosan na još jendom priznanju.

Ištvan Bilicki

– Osvojenih pet zlatnih, osam srebrnih i pet bronzanih medalja lep je uspeh, u sezoni kojom nisam baš zadovoljan. Bilo je perioda sa jako velikim vrućinama, pa se voće skoro osušilo tako da nije imalo arome ni dovoljno slasti. Doduše, godina je bila jako rodna, čak su se na momente lomile i grane, ali kvalitet plodova je bio slabiji – požalio se Ištvan Bilicki.

Pored najboljeg iz Srbije, proglašeni su i najbolji proizođači rakije iz zemalja iz kojih je bila veća zastupljenost učesnika.

Ferenc Hatoš-Sekander iz Senteša je proglašen za najuspešnijeg iz Mađarske, Destilerija “Aroma CT” iz Slovačke, dok je iz Rumunije ovo priznanje pripalo “Erdelji palinkahaz” iz Kibeda.

Na 19. “Nikoljdanskom festivalu rakije” u Senti upriličen je i prijem novih vitezova u Prvi red vitezova rakije u Srbiji “Sveti Nikola”.

U vitezove su promovisani Milan Vujić i Marko Ljekočević iz Detsilerije “Zarić” iz Kosjerića, a do narednog festivala u ulozi kandidata za viteza rakije biće Franc Jelušić iz Slovenije.

Irena Nađ