banner-image

Trovanje pčela tretirati kao krivično delo

Na skupu je iznet je i ekstremni slučaj iz Inđije gde su pčelari po donetoj presudi dužni da voćarima plate odštetu po osnovu tužbe u iznosu od 2.600.000 dinara. Rezultat svega je da pčelari sve manje prijavljuju trovanja jer nemaju poverenja  da će ih dokazati i tako nadoknaditi nastalu štetu.

Radomir Vlačo, predsednik SPOV je predložio da kao jedan od zaključaka ovog bude je da se trovanje pčela tretira kao krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.

– Kad dođe do trovanja pčela, zamislite šta se dešava sa vazduhom, zemljištem, vodom. Ako se ovo delo uvrsti u krivični zakonik kao delo koje se goni po službenoj dužnosti, tužilac preduzima sve službene radnje  u vezi sa otkrivanjem počinioca  ovog dela i svi troškovi istražnog postupka  će se finansirati  od državnih para, rekao je Vlačo.

Koliko je važno sačuvati pčele i jaka pčelinje zajednice najbolje govore podaci koje je na skupu iznela prof. dr Nada Plavša. Ona je istakla da se procenjuje da dobit od opršivanja u svetu iznosi 200 milijardi dolara, kao i da se povećanje pinosa različitih bilnih vrsta povećava od 4 pa dok čak 10 puta pod uticajam oprašivanja insekata. Ona je navela i da osim akutnih trovanja veliku štetu nanose subletalne doze otrova koje ne ubijaju pčele odmah, već ih čine osetljivim na bolesti.

Prof. Plavša je istakla i da je jedan od velikih problema u dokazivanju trovanja neadekvatno uzimanje uzoraka. Uzorci, kako je navela, moraju da budu odgovarajuće veličine, da sadrže i pčele i biljni materijal, a neophodno je da se njihova analiza uradi što pre. U suprotnom  će se hemijske supstance razložiti i neće biti moguće dokazati trovanje.

– Radi se o velikom problemu u čije rešavanje treba da se uključe svi. Privredna komora Vojvodine je spona između privrede, u ovom slučaju pčelara, i Vlade i pomaže da se nađe zajednički jezik i model za rešavanje problema. Zaključci sa ovog skupa biće poslati nadležnim institucijama, a od 100 predloga koje je poslala PKV, Vlada je do sada usvojila 35, istakao je Boško Vučurević, predsednik PKV.

Izvor:Poljoprivrednik