banner-image

Privrednici iz Vojvodine i Republike Srpske zajedno na sajmovima

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić sastao se u Banjaluci sa ministrom za privredu i preduzetništvo u Vladi Republike Srpske Vjekoslavom Petričevićem, radi dogovora o zajedničkim nastupima Srpske i AP Vojvodine na vodećim međunarodnim sajamskim manifestacijama.

Današnji sastanak predstavlja korak u realizaciji Sporazuma o zajedničkim nastupima na sajamskim manifestacijama Vojvodine i Srpske, potpisanog pre mesec dana u Banjaluci.

“Ovo je najsvetliji primer kako snažni politički odnosi i sve intenzivnija saradnja Srbije i Srpske stvaraju prostor za realizaciju veoma značajnih projekata od obostrane koristi”, poručio je Bjelić.

Reč je o vodećim inostranim sajamskim manifestacijama na kojima je AP Vojvodina već učestvovala. Srpska i Vojvodina će tokom 2020. godine zajednički nastupiti na tri sajma. Prvi se očekuje već u februaru – sajam voća i povrća „Frut logistika“ u Berlinu, zatim sajam vinarstva „Vinitali“ u Veroni i najznačajniji sajam investicija i nekretnina „Ekspo real“ u Minhenu početkom oktobra.

Bjelić je podsetio na to da su u pitanju najfrekventniji sajmovi gde je neophodno pružiti maksimum, i izrazio nadu da će dobrom organizacijom i kvalitetnom prezentacijom potencijala Srpska i Vojvodina zajednički ostvariti značajne kontakte sa vodećim svetskim firmama iz brojnih oblasti te da će privući kvalitetne investicije.

Tokom sastanka u Vladi Republike Srpske predstavnici Razvojne agencije Vojvodine predstavili su dosadašnja iskustva u vezi sa procedurama i uslovima koje je potrebno ispuniti pre samog učešća na manifestacijama ovog ranga.

Sastanku su prisustvovali direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj i pomoćnik sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić.