banner-image

Veterinari u neverici: Ojarila se kozica stara sedam meseci

Koze iz stada Milivoja Trnavca iz Gojne Gore izgleda da su najnaprednije u Srbiji. Lana je kozica koja se ojarila u februaru ove godine, a već u aprilu sa nepuna dva meseca se parila i ostala – sjarena!

“Lana je na svet donela jarca Musu u septembru sa nepunih sedam meseci, što se nikad ranije nije desilo u mom stadu, a uzgojem koza se bavim godinama unazad. Sve koze se jare sa 11 ili 12 meseci i zato je Lana stvarno čudo. Ona je sisala i jarila se u isto vreme”, priča Milivoje Trnavac za RINU.

Ovaj Gojnogorac obratio se veterinarima, međutim niko od njih mu nije poverovao i kažu da je u pitanju fenomen sa kojim se nikad pre nisu susreli.

“Nema nikakve greške, jer ja vodim tačnu evidenciju o jarenju svih koza. Ne znam zbog čega se to dešava, da li je možda zbog hrane. Davao sam im kukuruz, koncentrat i seno od žutog zvezdana”, priča Milivoje.

Da njegove koze definitivno ne prate ustaljeni kalendar životinjskog sveta pokazuje i Lanin potomak, jarčić Musa, koji je takođe sa nepuna tri meseca imao prvo ljubavno iskustvo sa vršnjakinjom, kozicom Milunkom.

“Evo videćemo sad da li je i ona ostala u drugom stanju, ali ni Lana nije časila časa pa od nje ponovo čekamo nove jariće. Izgleda da im je poprilično intersantno da se taru”, kroz osmeh je rekao Trnavac.

Izvor: GZS