banner-image

Dogodine za traktore i IPARD i domaće pare

Poljoprivrednici će, prema najavama nadležnih, dogodine imati priliku da nabave nove traktore i preko nacionalnih i preko IPARD mera podrške.

Naime, Ministarstvo poljoprivrede uskoro bi trebalo da raspiše program podrške za kupovinu traktora sklopljenih u Srbiji, a u drugoj polovini godine trebalo bi da bude objavljen još jedan poziv iz IPARD programa.

Oni koji ne potpadaju pod ovaj pretpristupni fond, moći će, već posle novogodišnjih praznika da uz subvenciju do 50 odsto, nabave traktor jačine do 60 kilovata – MTZ „belorus“ i indijske „mahindru“, „tafe“, IMT, „solis“, te kineski YTO, kao i Foton-Lovol, brend koji uvozi Mehanizacija Trgomen iz Kraljeva.

Traktore do 100 kilovata  moći će preko IPARD-a, uz maksimalnu podršku 70 odsto, da kupe nosioci poljoprivrednih gazdinstava (ratari, stočari uključujući i živinare, voćari, povrtari, vinogradari), zemljoradničke zadruge, preduzetnici i privredna društva upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Kako se može čuti, za traktore će iz IPARD-a biti opredeljen manji iznos nego u ovoj godini – verovatno oko pet miliona evra.

Podsetimo, do 25. novembra bio je otvoren drugi konkurs za traktore na koji se prijavilo 437 potencijanih korisnika i na kojem će biti podeljeno oko 10 miliona evra.

Opet se pokazalo da najveće interesovanje poljoprivrednika koji se prijavljuju za IPARD podršku vlada upravo za traktore – od ukupnog broja zahteva pristiglih na IPARD konkurse u protekle dve godine 62 odsto bilo ih je za nabavku novih traktora. Za opremu i mehanizaciju stiglo je 25 odsto zahteva, za izgradnju objekata i skladišta 13 odsto.

Inače, ukupan iznos svih javnih poziva iz IPARD-a raspisanih do kraja 2019. je oko 130 miliona evra.

Javni pozivi objavljeni u 2017. i 2018. godini vredeli su 56 miliona evra, javni pozivi u 2019. – 80 miiona evra, a iznos predviđen za 2020. je 39 miliona evra. To je 75 odsto ukupno opredeljenog iznosa.

S. G.