banner-image

Novosadski sajam uspešan u 2019. – Poljoprivredni sajam najznačajnija izložba

Novosadski sajam je u 2019. godini uspešno realizovao 19 sajmova i izložbi u 74 sajamska dana. U Kongresnom centru je održano čak 218 događaja, a prostorni kapaciteti bili su zauzeti 270 dana. Manifestacije na Novosadskom sajmu videlo je 320.000 posetilaca. Strateški partner i u ovoj godini bilo je Generali Osiguranje Srbija.

Poslovni Prihod Novosadskog sajma u 2019. godini veći je za 12,5 miliona nego 2018. Na 19 ovogodišnih sajmova, prvenstveno kroz sajamsku delatnost, kongresne aktivnosti i druge delatnosti prihodovano je oko 637.820.000 dinara. To je uvećanje od 30 odsto tokom pet godina. Pored značajnog uvećanja prihoda, Novosadski sajam je ostvario poslovni rezultat u iznosu oko 20 miliona dinara. Investiranje u 2019. godini iznosi 31 milion dinara, iz sopstvenih sredstava u cilju unapređenja poslovnih kapaciteta. U ovoj godini smanjena je kreditna zaduženost i ojačana je finansijska stabilnost na duži rok. Poslovni i finansijski uspeh Sajma imaju značaj i na širem planu. Grad Novi Sad je, kao grad domaćin, od sajamskih aktivnosti ove godine prihodovao blizu šest milijardi dinara. S druge strane, sva poreska davanja plaćena po osnovu obaveza iz ove godine iznose 188,1 miliona dinara. To je novac koji je sa Novosadskog sajma otišao u budžet Republike Srbije.

Poslovni uspeh još je značajniji ukoliko se posmatra tokom proteklih pet godina. U tom periodu Novosadski sajam je ukupno prihodovao oko 3 milijarde dinara, a poslovni rezultat u istom periodu je ukupno 131 milion dinara. Finansijski rast omogućio je ulaganja u imovinu i unapređenje poslovnih kapaciteta, čime se uvećava i tržišna vrednost Novosadskog sajma. Najznačajnija ulaganju su u građevinske objekte i opremu, radi funkcionalnijeg i lakšeg sajamskog i vansajamskog zakupa. Između ostalog, zamenjena je kompletna rasveta u Hali 1.

Kupovinom najmodernijih ekrana za prezentacije uz ostalu tehničku opremu, stvorena je komparatvina prednost Kongresnog centra u odnosu na druge slične prostore u zemlji i zadovoljeni su najviši standardi za organizaciju događaja.

Zahvaljujući ulaganju u hale, teren i ostatak infrastrukture na Manježu, Nacionalna Izložba stoke 2020. godine biće održana u neuporedivo kvalitetnijim uslovima. Te investicije su bile preduslov i da Novosadski sajam sad ima najopremljeniju infrastrukturu u Srbiji za održavanje međunarodnih konjičkih takmičenja. U planu je i ulaganje u gasnu energanu, solarne elektrane, stabilni sistem za automatsku dojavu požara.

Posebno uspešan u 2019. bio je Međunarodni poljoprivredni sajam. Prvi put u istoriji imao je i Zemlju partnera i Zemlju prijatelja, Italiju i Tunis. Održano je 16 kolektivnih izložbi, prvi put je organizovana i Izložba genetskih potencijala, na kojoj su promovisane autohtone rase stoke, kao i Međunarodni dan voćara. Značajan je i broj novih izlagača iz inostranstva koji su prvi put nastupili na Poljoprivrednom sajmu. I na drugim priredbama interesovanje i izlagača i posetilaca je bilo veće, ili bar na nivou prethodne godine.

Auto moto berza i Sajam proizvodnih tehnologija su manifestacije koje su ove godine prvi put održane. Unapređeni su i partnerski organizovani događaji: Sajam za penzionere, Mlinpek Expo, Novosadski Oktoberfest, Sajam „Nauka za privredu”, Novembar fest. Hala 6 Novosadskog sajma je od prošle jeseni nova kulturna tačka grada u kojoj se u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom organizuju koncertna dešavanja.

U Kongresnom centru je održano 218 događaja, a posebnu pažnju javnosti privukli su Treći sajam saobraćaja „Traffic Solutions Expo”, Serbia Hair Fair, konferencije i radionice u organizaciji OPENS-a, Mekst, IT Konekt, BalCCon, Serbia Fashion Week…

U 2020. godini Institut za ratarstvo i povrtarstvo prirediće dva internacionalna događaja – Međunarodnu konferenciju o suncokretu i Međunarodnu konferenciju o soji, uz podršku Kongresnog centra „Master”, na Novosadskom sajmu.

Dugogodišnja dobra saradnja sa državnim, pokrajinskim i gradskim institucijama i strukturama nastavljena je realizacijom projekata koje je Sajam pripremio i ponudio kao mogućnost da se te institucije na sajmovima predstavljaju, razvijaju i povežu sa privredom. Ta saradnja je posebno došla do izražaja na Sajmu obrazovanja, Danima energetike, Poljoprivrednom sajmu, Sajmovima „Lorist” i Sajmu „Nauka za privredu”.

Svojom delatnošću Novosadski sajam povezuje ekonomiju i društvo, nauku i struku, turizam i širu zajednicu, ali i tržište rada i privredni razvoj, domaćeg i međunarodnog okruženja. Godinama građena partnerstva, kroz saradnju na zajedničkoj promociji domaće i međunarodne privrede, učinile su da Novosadski sajam, kao domaćin i izlagačima i posetiocima sa svih meridijana, postane ugledno privredno društvo. Jedno je od retkih mesta susreta privreda i kultura istoka i zapada, zbog čega ima mesto u kalendaru brojnih visokih državnih zvaničnika i diplomata, kao i vodećih privrednika u celom svetu.

Kvalitetnim događajima i bogatim sadržajima dočekaće publiku i na sajmovima u 2020. godinu. Posebno mesto u Kalendaru priredbi, pripada najvećoj priredbi i najznačajnijem događaju u oblasti poljoprivrede i biznisa u ovom delu Evrope – 87. međunarodnom pojoprivrednom sajmu, koji će biti održan od 16. do 22. maja. Zemlja partner je Češka Republika.