banner-image

Saradnja Srbije i Slovenije: Digitalizacija osnov napretka u poljoprivredi

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsednik Vlade Slovenije Marjan Šarec učestvovali su u Novom Sadu na konferenciji „Digitalizacija u poljoprivredi“.

Brnabić je tom prilikom istakla da su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i državni sekretar Ministarstva Slovenije Damjan Stanonik potpisali Memorandum o tehničkoj saradnji u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ona navela da je sektor poljoprivrede decenijama bio zapušten, da su investicije koje su postojale bile strateški loše, a poljoprivreda zbog toga zastarela i neotporna na klimatske promene, koje su danas najveći izazov.

Srbija je u poljoprivedi počela strateški da menja stvari. To smo postigli pravljenjem održivije poljoprivrede, i to na pet načina – kroz sisteme za navodnjavanje, elektrifikaciju polja, automatsku protivgradnu odbranu, modernizaciju i subvencionisanje opreme i mehanizacije, ali i kroz digitalizaciju u poljoprirvedi.

Šarec je podvukao da je Srbija važan sagovornik za Sloveniju i ključan privredni partner u regionu.

Zalažemo se evropsku perspektivu Srbije, a danas potpisan Memorandum otvara mogućnosti da potvrdimo naše tradicionalno prijateljske, ekonomske i privredne odnose, a pogotovo saradnju u poljoprivredi, poručio je on.

Prema njegovim rečima, glavne alate u poljoprivredi – plug, motiku i volove zamenili su internet, računari i sateliti i zato je važno da sarađujemo i razmenjujemo iskustva u oblasti digitalizacije u poljoprivredi.

Srbija Sloveniji, kako je naveo, može preneti iskustva u vezi sa softverom za zapošljavanje sezonskih radnika, koji uspešno primenjuje, dok Slovenija Srbiji može pomoći u oblasti digitalizacije u poljoprivredi, koristeći iskustva slovenačkog sistema „iaks“.

Nedimović je izneo uverenje da nema napretka u poljoprivredi bez uvođenja novih IT rešenja, ističući da sa digitalizacijom dolazi do smanjenja troškova, odnosno ostaje više profita.

Softver za sezonske radnike u poljoprirvedi, koji je Srbija uvela i uspešno implementirala, omogućio je da 28.000 sezonskih radnika uđe u legalne tokove, da im poslodavac uplaćuje poreze i doprinose, da budu prijavljeni, objasnio je ministar.

Stanonik je ukazao na to da Srbija i Slovenija uspešno sarađuju u mnogim oblastima, pogotovo u oblasti poljoprivrede, te da je stoga od izuzetne važnosti Memorandum o tehničkoj saradnji u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, koji je danas potpisan.

On je ocenio da je dobar rad sistema, koji je Slovenija uvela u oblasti poljoprivrede, bio čvrst osnov za povlačenje sredstava iz Evropske unije.

Uspostavljanje ovog sistema jeste komplikovano, ali smo sigurni da će Srbija to uraditi, a pri tom može računati na svu našu pomoć, poručio je Stanonik.

Državni sekretar je preneo da je sa Nedimovićem postignut dogovor i o tome da budu organizovane radne grupe u oblasti dobre prakse u digitalizaciji zapošljavanja poljoprivrednika obe države.