banner-image

U Vojvodini na dobošu 202 kuće sa okućnicom zbog hipoteke

Na portalu „Doboš“ trenutno je oglašena prodaja 202 kuće s okućnicom na području Vojvodine, koje prodaju banke jer vlasnici nisu izmirivali rate za kredite.

Te nekretnine najčešće se prodaju prema Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, čija regulativa kaže da se vrednost nekretnine utvrđuje u visini tržišne cene na dan procene, ali da na prvoj javnoj prodaji (aukciji) može biti umanjena trećinu i koštati 70 odsto procenjene vrednosti, dok na drugoj prodaji može biti upola jeftinija od procenjene vrednosti. Zato ko nema krov nad glavom ili ima novca da ulaže u nekrentine nema bolju priliku da se obezbedi za malo para.

Najviše ima nekrentina u gradovima pa je tako sever Bačke, Subotica, na prvom mestu po broju kuća oglašenih za prodaju s ukupno 25 nekretnina.

Sledi ga sedište Pokrajine Novi Sad, na čijem području su banke oglasile prodaju 16 kuća, pa grad Pančevo, gde je na listi za prodaju 13 porodičnih kuća i naposletku gradovi Sombor i Vršac, gde takvih nekretnina ima po devet.

U opštinama Apatin, Bačka Topola, Bečej, Kikinda i Vrbas ima po sedam kuća koje se mogu pazariti, dok na područjima Bačkog Petrovca, Malog Iđoša, Opova, Sečnja i Sremskih Karlovaca trenutno na „Dobošu” nema kuća za prodaju. U ostalim vojvođanskim opštinama ima oglašenih nekrentina, ali po nekoliko.
Za svega 10.000 evra može se pazariti kuća površine 117 kvadrata u Apatinu, koja se, inače, prodaje drugi put. Tržišna vrednost te nekretnine je procenjena na više od 2,3 miliona dinara, pa eto prilike za trgovanje, pogotovo što se u poslednje vreme o Apatinu sve češće priča kao o novoj turističkoj destinaciji u turističkoj privredi Srbije, zbog blizine Dunava i Specijalnog rezerevata prirode „Gornje Podunavlje”.

U istoj opštini u Svilojevu prodaje se za 15.000 evra kuća od 332 kvadrata s velikom okućnicom, odnosno uz kuću se naslanja njiva veća od tri ara i vinograd površine 1.320 kvadrata.

U Bečeju, banka takođe prodaje veliki posed – dva porodična objekta na jednoj parceli, od kojih veći ima 230 kvadrata, a drugi nepunih 40. Uz ta dva objekta za stanovanje su i tri pomoćne zgrade od deset do 132 kvadrata. Vrednost te nekretnine nije objavljena na „Dobošu” već ostavljen kontakt-telefon.
Na području opštine Ada banke prodaju dve kuće, od kojih je jedna baš u varoši, a druga u Molu, koji je s Adom gotovo povezan. U Adi kuća površine 115 kvadrata i pomoćna zgrada od 44 kvadrata koštaju 14.450 evra, dok je kuća u Molu s okućnicom od 1,3 ara procenjena na 16.000 evra.

Već duže prodaje se kuća u Tovariševu, u opštini Bačka Palanka površine 67 kvadrata. O ceni nekrentine na „Dobošu“ nema podataka već je ostavljen kontakt-telefon i navedeno da je prva prodaja bila zakazana početkom marta ove godine.

Dugo se prodaje i kuća u Baču površine 118 kvadrata s pomoćnim objektom. Nekretnina je, kako se može videti na „Dobošu“, na prodaji od prošle godine. Nije navedeno koliko košta već se potencijalni kupci upućuju na poverioca.

Dobro za vikendaše

Među porodičnim kućama ima i onih gde se može boraviti tokom vikenda i godišnjih odmora i uz odmor baviti se i voćarstvom i vinogradarstvom. U Jasku, u iriškoj opštini, uz vikend-kuću od 64 kvadrata prodaje se i voćnjak površine 142 kvadrata. Koliko košta posed nije navedeno, ali je napisan kontakt-telefon poverioca. Isto u Irigu, ali u KO Krstašice, oglašena je po drugi put vikend-kuća od 33 kvadrata uz koju je njiva od 10,7 ari, koja košta 10.000 evra.

Izvor: Dnevnik