banner-image
banner-image

Budžetski novac dobila zadruga osnovana dan pre raspisivanja konkursa

Direktorka Ekološke zadruge „Zlatan AR” iz Tuleža kod Aranđelovca, uputila je premijerki Ani Brnabić molbu da reaguje, navodeći da „ministar Milan Krkobabić ne poštuje odluke i zaključke Vlade Republike Srbije”.

Ona je napisla obrazloženje u kojem navodi:

„Konkretno, Vlada je 11. jula 2019. donela zaključak o raspisivanju javnog konkursa radi podsticanja zadrugarstva u Srbiji, o dodeli bespovratnih sredstava za novoformirane zadruge u iznosu od 7,5 miliona dinara. Suprotno zaključku Vlade, ministarstvo je dodelilo 7,5 miliona zadruzi `Premijum orah` iz Tuleža, dakle iz sela u kojem već postoji formirana zadruga `Zlatan AR` i u kojem je već zaživelo zadrugarstvo”.

U toj poruci, Srbijanka Rafailović dodaje:

„Da apsurd bude veći, sredstva su odobrena zadruzi koja je otvorena jedan dan pre raspisivanja konkursa i koju čine pet zadrugara koji ne žive u selu. Od njih pet čak troje i nemaju zemlju u Tuležu, tako da su sredstva dobili članovi jedne porodice na čijem je čelu tašta kao direktor, a članovi zet i snaja”.

Premijerki je u prilogu dostavila dokument o registraciji svoje zadruge iz 2013. i zadruge „Premijum orah” od 10. jula ove godine, i podseća da je Ministarstvo na čijem je čelu Krkobabić javni konkurs raspisalo 11. jula i da je Programom podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja, u prvoj tački predviđeno: „Osnivanje zadruga u sredinama gde one ne postoje, ili su u prethodnom periodu prestale da postoje”.

Pisma slične sadržine Srbijanka Rafailović uputila je i ministru bez portfelja zaduženom za regionalni razvoj Milanu Krkobabiću, i Republičkom javnom tužilaštvu. Tu ističe da zadruga „Zlatan AR” ima 13 zadrugara i da je izvršila reviziju poslovanja kako bi konkurisala za tri projekta, dodajući da „zadrugu `Premijum orah` čine petoro zadrugara koji stanuju na teritoriji grada Beograda, znači niko ne živi u Tuležu”.

Meštani sela Tulež mogu da prijave nadležnim organima ako smatraju da postoji nešto sumnjivo u njenom formiranju, kazala je direktorka novoformirane zadruge “Premijum orah”, Kruna Ranković.

“Činjenica je da mi imamo 1660 stabala indijskog oraha, a imamo i pravo da se udružujemo kako mi smatramo da treba”, ističe Ranković.

Na pitanje kako komentariše navode da je od pet članova u ovoj zadruzi, ona direktor a zet i snaha zadrugari, Ranković je odgovorila da je to tačno, ali da kao i svi ostali, i njeni članovi porodice imaju pravo da budu deo zadruge.

Izvor:GZS