banner-image

Trideset pet miliona za gašenje požara na poljoprivrednom zemljištu u Vojvodini

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević uručio je predstavnicima 88 dobrovoljnih vatrogasnih društava u Vojvodini ugovore vredne 35 miliona dinara za opremanje službi za gašenje požara na poljoprivrednom zemljištu u 25 gradova i opština.

Bespovratna sredstva za tu namenu prvi put su ove godine dodeljena na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, čiju realizaciju je omogućio novi Zakon o dobrovoljnom vatrogastvu.

„Posle gotovo tri decenije Pokrajinska vlada je obezbedila sredstva za rad dobrovoljnih vatrogasnih društava. To je i plod naše dobre saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Sektorom za vanredne situacije, jer smo zajednički prepoznali potrebu da se pomogne ovim društvima“,  kazao je Milićević.

On je dodao da je Pokrajinska vlada ove godine obezbedila novac i za rekonstrukciju objekta Vatrogasno-spasilačke jedinice u Beočinu, a kroz IPA prekogranični program Hrvatska–Srbija, u okviru projekta „Ember“, obnovljena je i oprema za spasavanje i zaštitu u vanrednim situacijama.

„Da je naše trajno opredeljenje da se saradnja sa vatrogasnim društvima nastavi govori i činjenica da smo u budžetu za 2020. godinu planirali  sredstva za ovu namenu“, rekao je Milićević čestitajući predstavnicima vatrogasnih društava na trudu i požrtvovanju da rade društveno značajan  i odgovoran posao.

Prema podacima Vatrogasnog saveza Vojvodine, na teritoriji Pokrajine registrovano je više od 220 dobrovoljnih vatrogasnih društava sa oko 10.000 vatrogasaca koji su obučeni za svaki vid pružanja pomoći u vanrednim situacijama.

Pored nabavke opreme, na konkursu su podržani i programi koji treba da doprinesu podizanju svesti građana o značaju aktivnosti dobrovoljnih vatrogasnih društava, podizanju nivoa znanja i veština pripadnika tih društava, te popularizaciji  dobrovoljnog vatrogastva.

U ime Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu prisutne je pozdravio pomoćnik Vladislav Krsmanović, a svečanosti su prisustvovali predstavnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Južnobačkog okruga, vatrogasnih saveza Srbije i Vojvodine, kao i udruženja dobrovoljnih vatrogasaca.