banner-image

Automatizovana protivgradna zaštita u Valjevu, uskoro na Fruškoj gori, Bukulji i Užicu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović obišli su danas automatski protivgradni sistem u mestu Blizonje kod Valjeva, u čiju izgradnju i opremanje je uloženo 308 miliona dinara.

Centar automatski u skraćenom vremenu dejstva upravlja protivgradnim raketama sa 99 lansirnih pozicija i štiti područje 13 opština, odnosno više od 560.000 hektara površine sa uspešnošću od 70 odsto zaštite od grada.

Brnabić je ocenila da je automatski sistem protivgradne zaštite veoma važna stvar kao jedno od sistemskih strateških ulaganja kako bi poljoprivredna proizvodnja bila efikasnija a prinosi veći.

Ona je naglasila da se na uspostavljanju automatske protivgradne zaštite predano i stručno radi od 2016. godine, uz ocenu da sada stižu rezultati.

Ovo je prvi automatizovani radarski centar u južnoj Evropi i još jednom smo pokazali da Srbija jeste i može da bude lider, rekla je premijerka i dodala da je posebno ponosna na to što je antigradni raketni sistem delo domaće korporacije „Trajal“.

Prema njenim rečima, u budžetu za sledeću godinu izdvojeno je 600 miliona dinara za ovu namenu pa će automatizacija protivgradne zaštite biti nastavljena na Fruškoj gori, Užicu i Bukulji.

Predsednica Vlade je najavila i da će država nastaviti da podržava poljoprivredu kroz sistemske mere, preciziravši da u oblasti zaštite od grada to znači subvencije za osiguranje i do 70 odsto, odnosno nabavku protivgradne opreme.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekla da Valjevu treba bar još jedna velika investicija kako bi se otvorila nova radna mesta.

Ona je rekla da Vlada Srbije vodi razgovore sa kineskom kompanijom „Hajsens“, koja je vlasnik „Gorenja“, izrazivši nadu da će ta kompanija u Valjevu proširiti proizvodnju i asortiman.

Nedimović je objasnio da je radarski centar kod Valjeva sada digitalizovan pa je brzina reakcije do ispaljivanja 20 sekundi, kada se protivgradnim raketama može gađati 16 ciljeva.

Gradonosni oblaci Srbiji najčešće dolaze sa zapada pa je, kako je istakao, važno ulaganje iz Srbije u 25 stanica od Vlasenice do Ruda u Republici Srpskoj, kako bi se blagovremeno dejstvovalo i izbegao grad i štete u značajnom voćarskom kraju u Srbiji uz Drinu.

Prilikom posete premijerke i ministra iz radarskog centra Blizonje uspešno su ispaljene dve protivgradne rakete.

Umesto strelaca koji su ranije dežurali uz više od 200 radarskih pozicija, lansiranja su sada automatska iz jednog centra, a same raketne pozicije su tehnološki i energetski samostalne i osposobljene za takvo dejstvo.