banner-image

Deset preduzetnica dobilo tri miliona dinara

Opština Bojnik i Ministarstvo zaduženo za inovacije i tehnološki razvoj sa tri miliona dinara finansiraju projekat pod nazivom „Znamo i umemo – nezaposlene žene i preduzetnice“. Bespovratna, podsticajna sredstva dobilo je deset žena.

Na svakoj od tegli koje Zagorka već od proleća počinje da puni slatkim i kiselo-slanim specijalitetima biće etiketa sa oznakom organske hrane. Uz radionicu uskoro će biti dograđen magacin. Zahvaljujući projektu, stižu i novi šporeti, frižideri, klima. Pomoć, kaže, i te kako znači, tržište ima kao i plan da godišnje proizvede 500 kilograma zimnice.

„Čak 15 godina sam bez posla. Kod kuće sam, tako da sam ovo već pomalo radila, ali nije to bila neka velika količina jer nisam imala svoja sredstva. Ako sve bude išlo dobro, kako treba, ja ću zaposliti nekog radnika“, kaže Zagorka Stojiljković iz sela Crkvice.

Na najbolji način tridesetdvogodišnja Ivana spojila je užitak u pripremi poslastica i znanje iz preduzetništva stečeno na Visokoj poslovnoj školi. Otvaranjem poslastičarnice, jedine u Bojniku, kaže, napravila je pravi potez.

„Zadovoljna sam svojim radom do sada. Pomoć Opštine mnogo znači. Od tih sredstava, koja ću dobiti i koja nisu uopšte mala, kupiću novu vitrinu“, ističe Ivana Miljković iz Bojnika.

U opštini Bojnik ima oko 600 preduzetnika, trećina su žene. Tri miliona dinara bespovratnih sredstava dobilo je deset žena, da započnu posao i unaprede proizvodnju koju već imaju.

„Više se orijentišu na uslužne, ali ima i proizvodnih delatnosti, tako da je baš širok spektar. Nadamo se da ćemo naredne godine opet moći da konkurišemo“, kaže projektni menadžer Dušan Zdravković.

Uz sredstva za podsticaj ženskog preduzetništva, Opština je uložila još 12 miliona dinara u nova radna mesta.

„Osamnaest preduzetnika u Bojniku je angažovalo ukupno dvadeset četvoro njih. Dobili su po 250.000 dinara, a ostalih šest miliona smo iskoristili opet za neka upošljavanja. To su sezonskog tipa“, ističe Nebojša Nenadović, predsednik Opštine Bojnik.

Uz ovakve projekte, broj nezaposlenih se u bojničkoj opštini polako smanjuje. Trenutno ih je na tržitu rada 1.990. Pravi privredni zamajac se tek očekuje izgradnjom agro-biznis zone.

Izvor:RTS