banner-image

Proleće u decembru: Procvetale šljive u Topoli

Iako je kalendarski zima već počela u prirodi bi se reklo da je rano proleće. Većina biljnih vrsta zbog visokih temperatura još uvek nije završila svoju vegetaciju a i one biljke koje su na izgled u fazi mirovanja ispostavilo se da nisu.

U voćnjaku Radosava Radovanovića iz sela Jarmenovci kod Topole počela je rezidba šljive, a voćar Radosav u svom šljiviku zatekao je prizor koji nikako nije očekivao u ove decembarske dane.

„Sakupio sam rezače da režemo šljivu, to smo bar do sada radili preko zime. Nikada do sada za svojih 60 godina nisam u voćnjaku zatekao cvetove na stablu u vreme rezidbe naročito ne u decembru. Toplo je za ovo doba godine, topla je jesen, klima nam se promenila i eto biljke ne znaju u kojoj su fazi i šta se dešava“, kaže Radosav za TopPres i dodaje da je šljiva Stenli procvetala na tri stabla.

„Primetio sam pet cvetova ali vrlo je moguće da ih ima još, jer ipak je površina od 50 ari“.

Stručnjaci iz oblasti voćarstva smatraju da je cvetanje voća u ne doba postalo uobičajena pojava. Razlog za to je kako kažu lepo vreme tokom jeseni praćeno visokim temperaturama.

„Na žalost, nije to postala neuobičajena pojava. Topla jesen, malo kiše, dug topli period i eto ga cvetanje. To je posebno izraženo tamo gde je ranije otpao list, kao što je šljiva, višnja. Posledice tog cvetanja su da će ono što je procvetalo ili listalo uginuti tokom zime, ti pupoljci ili delovi letorasta.

Ozbiljnije posledice se mogu javiti kod kajsije koja je nestabilnog mirovanja, dok kod drugog voća kao što je ovde slučaj sa šljivom ne bi trebalo biti ništa strašno.

Cela stabla mogu biti ugrožena ako na stablima dođe do masovnijeg cvetanja, a nakon toga zima nastupi naglo i sa veoma niskim temperaturama, tada mogu stradati cela stabla“, objašnjava Ivan Glišić, profesor voćarstva iz Čačka.

Izvor:GZS