banner-image

Zabranjeni antibiotik pronađen u medu iz Srbije

U bagremovom medu iz Srbije koji je izvezen u Norvešku, pronađen zabranjeni antibiotik metronidazol.

U šleperu bagremovog meda iz Srbije, koji je izvezen u Norvešku, pronađen je zabranjeni antibiotik metronidazol. Kako saznaju u SPOS-u, šleper će zbog toga biti vraćen srpskom izvozniku. Pronađeno je 0,98 mikrograma metronidazola na kilogram meda.

– Tako mala količina nikome ne može naškoditi, osim pčelarima, koji zbog toga neće izvesti med, a pčelarstvo Srbije može zbog minornog broja nesavesnih ostati uskraćeno dobrog glasa i perspektive uspešnog plasmana meda – navode iz SPOS-a.

Navode i da jedan šleper od oko 20 tona čini med više pčelara, a med nesavesnog pčelara čini samo mali deo ukupne količine:

– To znači da je u njegovom medu prisutna mnogo veća količina metronidazola, koja se razredila u homogenizovanoj masi sa medom pravih pčelara.

Dodaju da ovaj antibiotik nigde u EU nije registrovan za upotrebu u pčelarstvu, kao i nijedan drugi antibiotik, jer, ne samo što je upotreba antibiotika u pčelarstvu zabranjena, već ne postoji nijedna bolest pčela kod koje antibiotici stvarno mogu da pomognu, već samo skrivaju bolest, koja se u međuvremenu širi, i na kraju bukne još većim intenzitetom u mnogo većem broju košnica.

Izvor:eKapija