banner-image

Država i ove godine sa 5.000 dinara subvencioniše odlazak na odmor

Vlada Republike Srbije krajem prošle godine usvojila je Uredbu koja predviđa dodelu vaučera za subvencionisano korišćenje usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima u Srbiji i tokom 2020. godine.

Pravo na dobijanje vaučera, čija će pojedinačna vrednost biti 5.000 dinara imaju kao i do sada penzioneri, nezaposlena lica, korisnici prava na tuđu negu i pomoć, zaposleni čija primanja ne prelaze iznos od 60.000 dinara, korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu, ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata sa primanjima nižim od 60.000 dinara kao i nosioci aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

Pravo na vaučer, korisnik može ostvariti samo po jednom od navedenih osnova u ugostiteljskim objektima izvan mesta prebivališta u trajanju od najmanje pet noćenja.

Vaučer se ne može koristiti na teritoriji Beograda i Novog Sada i njime se ne mogu plaćati ishrana, piće, zdravstvene i druge usluge i boravišna taksa, već samo usluga smeštaja.

Građani koji imaju pravo na korišćenje vaučera, u obavezi su da na šalterima JP ,,Pošta Srbije” podnesu prijave najkasnije 30 dana pre početka realizacije aranžmana.

Vaučer će moći da se koristi isključivo u ugostiteljskom objektu u kom je izvršena rezervacija smeštaja, s obzirom na to da će ime ugostiteljskog objekta biti odštampano na samom vaučeru.

Uslugu smeštaja mogu da pružaju preduzetnik, privredno društvo, drugo pravno lice, fizičko lice, kao i zdravstvene ustanove koje pružaju usluge smeštaja u skladu sa zakonom.

Posebno se pozivaju ugostitelji koji pružaju usluge smeštaja u nekategorisanim objektima da ispune svoju zakonsku obavezu i podnesu prijavu jedinici lokalne samouprave radi evidentiranja. Oni koji ne budu evidentirani neće moći da učestvuju u programu dodele vaučera.

Ugostitelji mogu tokom cele godine da se prijavljuju, a Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija će na svojoj internet stranici objaviti listu ugostitelja koji učestvuju u realizaciji šeme dodele vaučera najkasnije do 31.12.2019. godine koja će se sedmično ažurirati.

Vaučeri se mogu koristiti zaključno sa 20. novembrom 2020. godine, a obrasci za prijavu se nalaze ovde