banner-image

Nafta u svetu skače, naši stručnjaci kažu da u Srbiji neće poskupeti

Cene nafte skočile su krajem protekle nedelje više od četiri odsto, posle američkog vazdušnog napada u kojem je ubijen iranski general Solejmani. Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Tomislav Mićović navodi za RTS ništa ne ukazuje na dramatičan skok cene nafte u narednom periodu.

Tomislav Mićović je, gostujući u Jutarnjom programu RTS-a, naveo da se skok cena nafte na svetskim berzama neće dramatično odraziti na naše tržište.

„Srbija je ozbiljno uvozno zavisna zemlja i sva ta dešavanja će se reflektovati na našu zemlju. Međutim, prerano je govoriti o bilo kakvoj reakciji što se cena tiče. Ključna stvar je da Srbija ima dovoljno nafte, da država ima dovoljno rezervi“, objašnjava Mićović.

Međutim, dodaje, da nas ova situacija podseća na činjenicu da Srbija nema dovoljno nafte u državnim rezervama koje mogu u dužem vremenskom periodu da obezbede stabilnost.

„Naravno da niko nema toliko nafte da može mesecima da se izoluje od svetskog tržišta ali ipak bi država trebala da formira rezerve koje će negde odgovarati nivou 61 dan prosečne neto potrošnje u prethodnoj godini. To su standardi Evropske unije. Sve u svemu Srbija je na putu da to formira“, navodi Mićović.

Kako kaže, tržište nafte je toliko složeno i na njega utiče niz faktora.

„Kada su ekonomski parametri u pitanju onda se dosta toga može predvideti, međutim ovakve tenzije koje su se pojavile su nešto što ne možemo predvideti“, navodi Mićović.

Kako kaže, za sada su predviđanja da neće nedostajati nafte na svetskom tržištu.

„Amerika je već postavila niz barijera za plasman iranske nafte na svetsko tržište i to je nešto što postoji što Iran zaobilazi, postoje zemlje koje te prepreke ignorišu – pretnje sankcijama, tako da se Iranska nafta sada plasira na tržište. Najveći problem nože da nastane ako bude presečen svaki način dopremanja iranske nafte na svetsko tržište. Zatim regionalne nafte iračkoj, kuvatskoj i ako Iran bude stvarao problem pri transportu. Onda će dopremanje velike količine nafte biti problematično“, objašnjava Mićović.

Kako kaže neće tako brzo skočiti cena nafte jer kako kaže postoje određene zalihe koje mogu u određenom periodu da amortizuju eventualan nedostatak.

Nafta poskupela, akcije pojefitinile posle raketnog napada Irana na američke trupe u Iraku