banner-image
banner-image

Novi pravilnik: Kese mogu biti ili oksorazgradive ili biorazgradive

Privredna komora Srbije (PKS)  objavila je da se ubrzano radi na novom pravilniku o tehničkim uslovima za plastične kese, koji će sledeće nedelje biti predstavljen na okruglom stolu, a zatim kao nacrt biti upućen Ministarstvu zaštite životne sredine.  

Prema važećem pravilniku, u Srbiji su kese oksorazgradibilne i biorazgradibilne, što je, kako je rekao sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala Privredne komore Srbije Dragan Stevanović za Tanjug, nemoguće jer kese mogu biti ili oksorazgradive ili biorazgradive.

„Zbog situacije nastale oko terminologije bivšeg Pravilnika ubrzano se radi novi pravilnik o tehničkim uslovima za kese koje se stavljaju na tržište Srbije, a to radi Udruženje za hemiju, odnosno Grupacija proizvođača plastičnih proizvoda zajedno sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Beograda“, kaže Stevanović.

Dodaje da će tekst nacrta vrlo brzo izaći na videlo, a Komora će sledeće nedelje organizovati okrugli sto na koji će pozvati sve relevantne činioce. Učestvovaće predstavnici nauke, fakulteta, trgovina, kao i proizvođači kesa koji bi dali svoja mišljenja o novom tekstu pravilnika.

Od 1. januara u Beogradu se primenjuje nova gradska odluka o prodaji kesa. „Zbog novonastale situacije oko terminologije i nemogućnosti nekih biorazgradivih kesa da uđu na tržište – Beograd je doneo odluku da inspekcije, prilikom nadzora u narednih šest meseci, imaju samo savetodavni karakter što znači da do 30. juna nema kažnjavanja“, objašnjava Stevanović.

Tržišni inspektori obilaze i savetuju, a tako i proveravaju da li se sprovodi odluka Grada Beograda.

U Privrednoj komori Srbije podsećaju da je prema najnovijoj evropskoj direktivi iz 2019. godine oksorazgradiva plastika ona kojoj je dodat aditiv koji vrši oksidaciju i utiče na fragmentaciju plastike na mikrofragmente ili na hemijsko totalno raspadanje. Biorazgradnja je uticaj fizičkih i bioloških mikroorganizama na raspad same plastike koja dovodi do toga da se ona razlaže na vodu, ugljendioksid i biomasu.

„Trenutno u Srbiji nema biorazgradivih kesa, a koriste se ili oksorazgradive kese ili obične polietilenske kese“, kaže Dragan Stevanović.