banner-image

Festival vina u Temerinu, 200 vinarija prijavilo učešće

Posetiocima 23. januarskog međunarodnog festivala vina u Temerinu, 25. januara, vina će ponuditi više od 200 vinarija iz Srbije i regiona.

Udruženje „Društvo prijatelja bašte“ u Temerinu je pre 23 godine osmislilo vinsku manifestaciju kako bi se utvrdilo ko među lokalnim proizvođačima proizvodi kvalitetnije vino, a prema rečima predsednika Udruženja Lasla Kase i da bi mlade u toj opštini zainteresovali za vinsku kulturu.

Ove godine će na toj renomiranoj manifestaciji vina izložiti više od 200 vinarija iz Srbije, Mađarske, Hrvatske, Rumunije i drugih zemalja regiona. Posetioci će biti u prilici da probaju više od 800 vina.

U Turističkoj organizaciji Vojvodine, gde je najavljen Festival, somalijer i član ocenjivačke komisije Tibor Majoroš, rekao je da će vina ocenjivati 100 renomiranih sudija na čelu sa Igorom Lukovićem koji vina ocenjuje na najprestižnijem svetskom vinskom takmičenju „Dekanter“ u Londonu.

Komisija će 18. januara ocenjivati vina, a posetioci će moći da ih probaju u sportskoj hali u Temerinu u subotu, 25. januara. Tog dana će biti upriličena i dodela priznanja najboljim vinarima.

Ulaz na manifestaciju je besplatan, a cene će, kako Majoroš kaže, biti popularne. Posetioci će za pola deci vina morati da izdvoje 25 dinara, pogačicu 50, a porcija paprikaša će biti 350 dinara. Nakon 17 časova, po pristupačnim cenama moći će da se kupe flaširana vina u rasponu od 350 do 400 dinara. Inače, ta vina u redovnoj prodaji koštaju i više od 1.000 dinara.

Izvor:RTV