banner-image

Za poljoprivredu Kolubarskog okruga 108 miliona dinara

Ove godine za poljoprivredu i ruralni razvoj grad Valjevo i pet opština u Kolubarskom okrugu ukupno su izdvojile 108,1 miliona dinara. U odnosu na prošlu godinu u agrarnom budžetu više je novca za oko 8,4 milliona dinara.

Ova sredstva su pre svega namenjena za razne vidove podsticaja, edukacije poljoprivrednih proizvođača, organizovanje stočarskih izložbi  i drugo. Kao i prošle godine najviše novca za agrar iz gradske kase izdvojio je grad Valjevo, a najmanje opština Ub.

Valjevski agrarni budžet težak je 65,1 milion dinara, od čega su za subvencije namenjena 52 miliona. U odnosu na prošlogodišnji uvećan za je 11,1 milion dinara.  Za rad Javnog preduzeća ”Agrorazvoj – valjevske doline” predviđeno je osam miliona dinara, sa tri miliona će biti finansirana nabavka protivgradnih raketa, dok će sa 2,1 milion biti isplaćena naknada protivgradnim strelcima.

Sa najviše izdvajanja za poljoprivredu u okrugu posle Valjeva sledi Lajkovac, gde će poljoprivredni sektor, kao i 2019. godine, raspolagati sa 18,7 miliona dinara.  Kako je predviđeno budžetom ova sredstva namenjena su za subvenije, protivgradnu zaštitu, pošumljavanje, organizaciju izložbe krava.

Osečina će 9,6 miliona dinara, koliko je namenjeno za poljoprivredu i ruralni razvoj, utrošiti za sufinansiranje kamata na poljoprivredne kredite, nabavku sadnica, podsticaje za pčelare, nabavku ovaca, opremu i mehanizaciju, pomoći mlade poljoprivrednike, regresirati premije osiguranja.

Četvrta opština u okrugu po izdvajanjima za agrar je Mionica sa 6,7 miliona dinara, dok je opština Ljig 5,8 miliona dinara planirala da utroši za sufinansiranje mere osemenjavanje krava, nabavku priplodnih rasa goveda i ovaca, za naknade protivgradnim strelcima i 200.000 dinara za nabavku sadnica za pošumljavanje.

Kao i prethodne dve godine, najmanje novca za poljoprivredu izdvojila je opština Ub, svega dva miliona dinara.

Izvor:Patakonline