banner-image

Pšenica nam ne valja, uvozićemo je iz Mađarske

Srbija će do kraja aprila uvesti oko 30.000 tona visokokvalitetne pšenice, jer ovogodišnje srpsko zrno ne zadovoljava visoke standarde domaćih mlinara i konditora.

Vlada Srbije dozvolila je uvoz pšenice bez carine do 30. aprila na zahtev mlinara i konditora, koji su potrebu za kupovinom pšenice s inostranog tržišta obrazložili tvrdnjom da domaća nije dovoljno kvalitetna za njihove potrebe, prenosi novosadski 021 pisanje Novosti. 
Naime, kako je 021 ranije izvestio, pšenicu ovogodišnjeg roda u Srbiji zahvatilo je gljivično oboljenje čija posledica je previše deoksinivalenola (DON), supstance iz grupe mikotoksina. To je za 021 potvrđeno i u Ministarstvu poljoprivrede, koje je navelo da su stručne prognozne službe pratile dešavanja, a da je Ministarstvo nakon dobijanja informacija preduzelo široki spektar aktivnosti u posebnim prilikama.
Prisustvo DON toksina je evidentirano u određenom broju uzoraka i načinjeno je više koraka koji u ovom trenutku daju rezultate – veliki broj sastanaka sa proizvođačima i skladištarima, inspekcijski nadzor i komunikacija sa strukom„, naveli su ranije za 021 u Ministarstvu poljoprivrede.
Ipak, sem paora i Ministarstva, niko od stručnjaka u oblasti tehnologije prerade i agronomije nije želeo da o ovom problemu javno govori. Svi do jednog potvrdili su za 021 da znaju za postojanje problema u kvalitetu pšenice, ali bez davanja zvanične izjave – neki su čak napomenuli da postoji konsenzus struke da se o ovoj temi ćuti jer je država na pragu rešavanja problema. Nezvanično, razlog ćutanja među stručnjacima je taj što se gajila nada da će se zaraza nekako zaustaviti.
Međutim, s obzirom da se to nije dogodilo, srpski uvoznici će, kako pišu Novosti, žito kupiti u Mađarskoj, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da će firme koje se bave uvozom kupiti samo „oplemenjivače“ pšenice, jer su to, kako navodi, najkvalitetnija zrna koja postoje na tržištu.
Naša pšenica trenutno ima prosečan kvalitet i ove godine je više od 50 odsto roda opredeljeno za stočnu hranu. Bile su kiše u aprilu i naše zrno nije toliko dobro. Zbog toga će se uvozna mešati sa našom koja je za ljudsku upotrebu, kako bi mlinari i konditori dobili onu koja može da zadovolji kvalitet„, kaže Nedimović za „Novosti“.
Nedimović dodaje da će srpski konditori i mlinari u Mađarskoj moći da kupe do 30.000 tona pšenice, što je oko jedan odsto od ukupne proizvodnje u Srbiji.