banner-image

Nova Zajednička poljoprivredna politika 2021. godine, do tada prelazne mere

Hrvatska će kao predsedavajuća EU usmeriti svoje napore na postizanje sporazuma između zemalja članica o prelaznim propisima Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) koji će produžiti trenutna pravila za najmanje godinu dana, izjavila je hrvatska ministarka poljoprivrede Marija Vučković.

Kako se šanse da se reforma ZPP-a završi pre početka programskog razdoblja 2021.-2027. brzo smanjuju, države članice i zastupnici u Evropskom parlamentu moraju se složiti oko privremenih mera temeljenih na trenutnim pravilima ZPP-a kako bi se izbeglo da poljoprivrednci u EU budu finansijski izloženi, rekla je ona za Euraktiv.

„Zaključivanje dogovora o tome je nužno kako bi se osigurao nastavak direktnih plaćanja, kao i finansiranje novih projekata u programu ruralnog razvoja u 2021. godini“, rekla Vučković.

Reforma ZPP-a je visoko na dnevnom redu predsedništva. Jedan od glavnih prioriteta bit će postizanje blagovremenog sporazuma o ZPP-u nakon 2020. godine, što bi trebalo da ima pozitivan učinak na održivi razvoj poljoprivrede i kvalitet života u ruralnim područjima.

„Učinićemo sve u našoj moći da rešimo što više ključnih otvorenih tema po ovom pitanju, iako ne možemo o svemu pregovarati“, rekla je.

Hrvatsko predsedništvo ima četiri glavna prioriteta, sažeta kao Evropa koja se razvija, koja povezuje, štiti i utiče. Reforma ZPP-a deo je prvog prioriteta jer se uglavnom radi o održivom i uravnoteženom rastu, rekla je ministarka.

„Hrvatska se zalaže za veću fleksibilnost, pojednostavljenje pravila, ali i prepoznavanje posebnosti zemalja članica u poljoprivredi“, rekla je.

Poseban naglasak biće stavljen na porodična poljoprivredna gazdinstva i mlade poljoprivrednike, uz ministarsku konferenciju za promovisanje politika koje podržavaju poljoprivredna gazdinstva, ali i održivo upravljanje životnom sredinom, te jačanje bioekonomije i koncepta pametnih sela.

„Sprovođenje ZPP-a u Hrvatskoj započela je pre nekoliko godina i mislim da je takođe započela i transformacija hrvatskog poljoprivrednog sektora, ali ona se mora ubrzati“, rekla je Vučović.

Drugi je cilj Hrvatske definisanje pravila novog ZPP-a koja će biti usklađena s novim klimatskim ciljevima EU-a i prilagođena potrebama država članica.

„Na prvom Veću EU za poljoprivredu i ribarstvo (27. januara), razgovaraćemo zajedno s izvršnim potpredsednikom Komisije Fransom Timmermansom i poverenikom za poljoprivredu Janusom Wojciechowskim kako poljoprivredni i prehrambeni sektor mogu ispuniti ambicije Evropskog zelenog plana i rasporeda nove Komisije dnevni red „, rekla je ona.

„Naši poljoprivrednici takođ očekuju i dovoljno finansijskih sredstava za postizanje ambicioznih ciljeva zelene arhitekture“, dodala je.

Vučković očekuje da će izvršno telo EU-a otkriti detalje strategije “Od polja do stola” (Farm 2 Fork , F2F), nove politike o hrani koja je ugrađena u Zeleni plan, najkasnije do aprila ili maja.

„Imamo velike nade u F2F i doista verujem da strategija neće iznedriti neke temeljne generične dokumente nego da će nam ponuditi konkretne aktivnosti”, rekla je Vučković.

Konkretno, veruje da će se snažni fokus u ovoj strategiji biti stavljen na ažuriranje postojećeg zakonodavstva o sredstvima za zaštitu bilja (PPPs) i zdravlju biljaka uopšte, dobrobiti životinja i upravljanjem otpadom od hrane u kontekstu cirkularne ekonomije.