banner-image

Peglana kobasica uskoro sa oznakom geografskog porekla

Elaborat o zaštiti geografskog porekla peglane kobasice, kako bi u ovoj godini taj pirotski proizvod dobio ovu oznaku, očekuje se do kraja aprila, rekao je pomoćnik gradonačelnika Pirota za poljoprivredu i selo Goran Popović.

– Elaborat radi Institut za tehnologiju i higijenu mesa u Beogradu. Gradska uprava prošle godine započela je proces zaštite ovog brenda. Do sada su sa registrovanim i negeristrovanim proizvođačima peglane stručnjaci ovog Instituta održali dva sastanka, kako bi im pojasnili značaj brendiranja proizvoda i značaj bezbednosti proizvoda – rekao je Popović za TV Pirot.

Prema njegovim rečima, Iz Fonda za poljoprivredu Grada biće izdvojeno tri miliona dinara za kupovinu opreme za one proizvođače koji se opredele za proizvodnju peglane u svom gazdinstvu.

Kako se pravi peglana kobasica?

Peglana kobasica pravi se jedino u Pirotu, tokom zime, i to od kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća.

Suše se na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice. Peglaju se flašom kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa.

Osmi Sajam pirotske peglane kobasice je narednog vikenda, 25. i 26 februara, u hali Kej u Pirotu.

Treći pirotski brend sa oznakom geografskog porekla

Posle zaštite geografskog porekla pirotskog ćilima 2002. i kačkavalja 2013. godine, to će biti treći pirotski brend sa oznakom geografskog porekla.

Ćilim i kačkavalj po kojima je Pirot poznat i van granica Srbije upisani su i na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije i dodeljeni su im serifikati, što je još jedno priznanje za njihovo očuvanje od izumiranja.

Mlekarska škola Dr Obren Pejić u Pirotu 2017. godine postala je prvi ovlašćeni korisnik oznake geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka.

Izvor:eKapija