banner-image

Norveška daje 500.000 evra za zapošljavanje u nerazvijenim područjima

Projekat “Podrška Kraljevine Norveške razvoju Zapadnog Balkana – Norveška za vas – Srbija ” je projekat koji finansira Vlada Norveške, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opšti cilj Projekta je da doprinese uravnoteženijem društveno-ekonomskom razvoju u Srbiji kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podrži socijalnu uključenost i unapredi lokalnu infrastrukturu u nedovoljno razvijenim područjima. Posebna pažnja će se posvetiti uključivanju mladih, žena i ugroženih grupa u tržište rada.

Projekat će, takođe, doprineti i jačanju kapaciteta Vlade Republike Srbije u oblasti informacione bezbednosti. Projekat je osmišljen tako da se sprovodi na teritoriji nerazvijenih područja u Srbiji, u ukupno 91 lokalnoj samoupravi (LSU) koje spadaju u treću i četvrtu grupu prema stepenu razvijenosti.

Ključne zainteresovane strane i direktni korisnici Projekta su lokalna mala i srednja preduzeća (MSP), regionalne razvojne agencije, organizacije za podršku poslovanju (OPP), kao i pojedinačni korisnici, naročito žene i mladi. Krajnji korisnici su stanovnici nerazvijenih područja u kojima će se Projekat sprovoditi.

Projekat će koordinirati svoje aktivnosti sa ključnim resornim institucijama na nacionalnom nivou, uz poštovanje nacionalnih strategija, zakona i relevantnih razvojnih dokumenata, što će doprineti njegovoj održivosti, osigurati nacionalno vlasništvo i razviti nacionalne kapacitete.

Sve projektne aktivnosti će biti preduzete u partnerstvu sa Vladom Srbije, u saradnji sa nacionalnim i lokalnim institucijama, kako bi bile u skladu sa zakonom predviđenim uslovima i, tamo gde je to relevantno, kriterijumima za pristupanje EU. Time će se osigurati nacionalno vlasništvo i pomoći u razvoju nacionalnih kapaciteta.

Prijave se podnose isključivo na e-mail adresu: [email protected]

Svi obrasci neophodni za prijavljivanje dostupni su ovde.

Ukupan budžet ovog poziva je 500.000 evra / 550.000 američkih dolara.

Minimalni iznos granta može biti 20.000 evra / 22.000 američkih dolara (u dinarima), dok najveći iznos može biti 100.000 evra / 110.000 dolara (u dinarima).

Gotovinsko učešće podnosilaca predloga u podeli troškova nije obavezno za projekte koje realizuju neprofitne organizacije, dok je obavezno za projekte koje realizuju profitni subjekti u iznosu od 10% ukupnih prihvatljivih troškova projekta.
Trajanje projekta je od osam (8) do 12 meseci.