banner-image

Uskoro nova razmena junadi za kukuruz

Robne rezerve Srbije u iščekivanju su da Vlada Srbije usvoji da program rada za ovu godinu bi, kao što su to činile i lane, mogle objaviti javni poziv za razmenu 10.000 tona merkantilnog kukuruza za živu junad prema paritetu da stočari za kilogram juneta dobiju 17 kilograma kukuruza, rečeno je u Novom Sadu na skupu Proizvodne grupe odgajivača tovnih rasa goveda i tovljača junadi pri Udruženju za podsticanje poljoprivredne proizvodnje „Agroprofit”.

– Čim Vlada bude usvojila program rada Robnih rezervi Srbije, očekuje se da Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uputi predlog Robnim rezervama Srbije da se može razmenjivati kukuruz i junad, s tim što su Robne rezerve Srbije u načelu prihvatile da stočari i klaničari koji su dva puta razmenjivali junad za kukuruz ne mogu biti u prednosti – rekao je okupljenim stočarima Čedomir Keco.

Na sastanku je navedeno da je trenutno u ponudi između 2.500 i 3.000 junadi, ali ke veliki broj stočara u problemu zbog produženog tova upravo što još ne mogu da razmenjuju junad za kukuruz.

– Paritet od 17 kilograma kukuruza za kilogram žive junetine trenutno je najbolja cena, ali je otkupna cena junadi od 1,6 do 1, 8 evra pogubna za stočare, a upravo toliko plaćaju klaničari i nakupci. Mere Ministarstva poljoprivrede za ulaganja u stočarstvo su izuzetne i ne bi valjalo da izostanu akcije nivelacije tržišta, gde se najozbiljnije računa na izvoz – kazao je Keco.

Na skupu su stočari izneli pohvale na račun Ministarstva poljoprivrede, dodavši zapažanja da naša država daje podsticaje koje nijedna zemlja u okruženju nema.

Uprkos tome što stočari u tovu nailaze na niz problema, na skupu je istaknuto da žele da pronađu nove forme delovanja radi razvoja tovnog govedarstva, poboljšanja rasnog sastava i racionalnog tova i prodaje.

Izvor:Dnevnik