banner-image

LSV: Da li je moguće da Srbija ne može da proizvede kvalitetnu pšenicu

Republička poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Olena Papuga upitala je ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da li je moguće da Srbija ne može da proizvede kvalitetnu pšenicu pa mora da uvozi pšenicu i hleb.

“Srbija je u 2019. više nego udvostručila uvoz hleba i pekarskih proizvoda pa je uvezeno 6.000 tona ‘svežeg’ hleba, peciva i tosta u vrednosti od 6,8 miliona evra. Godinu dana ranije, 2018. godine, uvoz je vredeo 3,1 milion evra, a vekne su najviše uvožene iz Rumunije, Nemačke, Bugarske. Iz godine u godinu pšenice se sve manje seje, uglavnom zbog cene. Troškovi proizvodnje su veći nego što paori mogu da zarade”, navela je Papuga u saopštenju za javnost.

Pitala je ministra Nedimovića zašto je Vlada Srbije donela Uredbu o uvozu pšenice bez carine na zahtev mlinara, koliko će inostrane pšenice ući u zemlju u 2020. godini i po kojoj ceni i zašto domaća pšenica nije dobra.

Olena Papuga je ocenila da će Uredba o uvozu nesumnjivo spustiti cenu domaće pšenice, kojom ratari nisu bili zadovoljni ni prošle godine i upitala da li vlada misli do kraja da uništi domaće ratare.

Pitala je i da li će i kako nadležno ministarstvo pomoći ratarima u 2020. godini i nadalje da bi mogli da proizvode kvalitetnu pšenicu i da bi dobili kvalitetno seme.