banner-image

Čuveni svinjokolj i kobasicijada u Šidu

Sremska svinjokolja i kobasicijada održavaju se svake godine, drugog vikenda u  februaru. Šid jednim delom pripada takozvanom “vinskom Sremu” koji je poznat po vinu, a drugim delom “svinjskom Sremu”, koji je poznat po kobasicama.

Prva Kobasicijada organizovana je 1996. godine, a učesnici su se takmičili u disciplini “najbolja suva sremska kobasica”. Počev od 2005. godine organizator je ovu manifestaciju proširio, tako da traje dva dana. U program je uvršten i svinjokolj, tj. takmičenje u brzoj obradi mesa koje se organizuje prvog dana, a drugi dan je rezervisan za takmičenje u izradi najbolje suve domaće kobasice.

Sadašnji rekord u brzoj obradi je 3 minuta i 30 sekundi. Toliko je potrebno da ekipa obradi meso jednog bravca i napuni kobasicu, što verovatno predstavlja rezultat za Ginisovu knjigu rekorda.

Manifestacija se neprekidno održava već 22 godine. Brojni posetioci i gosti „Sremske svinjokolje i kobasicijade“ još jednom su se uverili da je ovaj deo Srema mesto dobre gastronomske ponude. Takmičari iz okruženja, ali i gosti iz inostranstva imaju priliku da posete znamenitosti grada Šida i AP Vojvodine i prisustvuju promociji sremskog brenda kobasica i očuvanja tradicije svinjokolje.

Prva od tri takmičarske kategorije, brza obrada mesa, održava se na terenu pored sportske hale.

Sledi takmičenje u drugoj takmičarskoj kategoriji- brzom jedenju.

Najmasovnije takmičenje je u trećoj takmičarskoj disciplini gde učestvuje oko 40 ekipa.

Tročlani žiri u sastavu Milorad Popović, Lazar Bošnjaković i Rastislav Struhar drugog dana „sremske svinjokolje o kobasicijade u Šidu ocenjuje ukus, miris i izgled suvih domaćih obasica.

Pored takmičarskih kategorija, manifestacija će biti upotpunjena nastupom nekoliko tamburaških orkestara, ali promocijom gastronomske ponude prijatelja iz Ormoža (Slovenija), kao i prezentacijom muzejskih eksponata za obradu mesa i pravljenje kobasica iz Bekeščabe (Mađarska), ali i prezentacija Princovih haluški-poslastica koje će upriličiti prijatelji iz Novi Zamki (Slovačaka).

Manifestaciji prisustvuju i pobratimske manifestacije iz Sevnica (Slovenija), Sv. Petar iz Šume i Samobor (Hrvatska), Pečuj (Mađarska), Kumanova (S.Makedonija), kao i prijatelji iz raznih krajeva Srbije.

Ove godine manifestacija će imati dodatni humanitarni karakter, pored višegodišnje saradnje sa Organizacijom Crvenog Ksta u Šidu, Kobasicijada će ugostiti Humanitarnu organizaciju Čepom do osmeha koja će sprovesti prikupljanje plastike i metalnih limenki.

U okviru manifestacije svi posetioci iz naše zemlje i inostranstva će imati priliku da po pristupačnim cenama kupe proizvode iz palate mesnih djakonija, vina i rakija koje će na svojim štandovima ponuditi Poljoprivredna gazdinstva iz gotovo cele Srbije.

Izvor:RTV