banner-image

Unija pekara: Izvoz naših proizvoda ipak mnogo veći od uvoza

Srbija je uvek bila u vrhu zemalja koje su proizvodile najkvalitetnije žito, a samim tim i hleb i pekarske proizvode, te je, kako navodi RTS, mnoge iznenadila vest da uvozimo hleb, polugotove vekne i peciva.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica istakao je, gostujući u jutarnjem programu RTS-a, da je, ipak, izvoz pekarskih proizvoda mnogo veći od uvoza i da će tako biti i u budućnosti.

Samo prošle godine, u Srbiju je dopremljeno 6.000 tona svežeg hleba vrednog 6,8 miliona evra.

Pralica je naveo da je povraćaj hleba nekada bio od 12 od 14 odsto, a da je poslednjih godina redukovan na pet odsto, jer proizvođači nisu mogli da istrpe toliku količinu povraćaja.

Objasnio je da se većina uvoza pod šifrom „hleb i pekarski proizvodi“ sastoji od kroasana, zamrznutog testa i proizvoda koji mogu da se transportuju, i koji se peku u maloprodajnim sistemima.

„Lidl ima jednu svoju pekaru iz koje snabdeva sve svoje maloprodajne objekte širom Evrope“, kazao je Pralica.

Naglasio je da Srbija uglavnom ima dobro brašno i pšenicu od kojih se proizvodi hleb, ali da nam treba i drugih vrsta pšenice koje se mešaju sa našom kako bi se dobilo kvalitetnije brašno za konditorsku industriju ili poslastičare.

Po njegovim rečima Ministarstvo poljoprivrede je odobrilo uvoz određene količine specijalnih tipova boljeg brašna u narednih dva meseca.

„U poslednjih tri-četiri godine Srbija je doživela veliku ekspanziju po pitanju izvoza istih tih namirnica. Ogromne količine hleba pakujemo i izvozimo u Rumuniju, Bugarsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Pralica.

Dodao je da više velikih pekarskih proizvođača pravi velike linije za proizvodnju i hladnjače, i da će uskoro zemlje Afrike i Blistog istoka kupovati ogromne količine zamrznutog peciva iz Srbije.