banner-image

Neverovatan uspon ruske poljoprivrede, uvoz sve manji izvoz raste

Ruska poljoprivreda je poslednjih godina doživela neverovatan uspon, piše nemački list „Tagešpigel“, a prenosi Sputnik.

Poljoprivredni sektor je zahvaljujući podršci Vlade i ograničenjima uvoza proizvoda iz Evrope uspeo da nadoknadi svoj zaostatak u mnogim oblastima. Između ostalog, kako navodi Linda Getc iz nemačkog instituta „Lajbnic“, ako je 2014. godine Rusija zadovoljavala 83 odsto svojih potreba svinjetinom, danas u potpunosti obezbeđuje svoje potrebe mesom. Uvoz je praktično stao. Proizvodnja živine, takođe, zadovoljava potrebe Rusije.

Poslednjih godina ruska poljoprivreda ubrzano razvija useve uljarica, piše Tagešpigel“. Međutim, glavna izvozna kultura je pšenica.

„Početkom 2000-ih godina još je bila uvoznik pšenice. Međutim, danas nijedna druga nacija ne izvozi više pšenice od Rusije“, konstatovala je Getcova.

Kako navodi list, predstoji da se uradi još mnogo toga kako bi se održala konkurentnost ruske poljoprivrede. Između ostalog, „Tagešpigel“ ukazuje ne nezadovoljavajuću situaciju sa govedinom i nedostatak mlečnih proizvoda.

List navodi izjavu zamenika ministra poljoprivrede Sergeja Levina, koji je izjavio da treba poboljšati infrastrukturu u zemlji i povećati efikasnost proizvodnje.